Hrana kojim možete uneti više folne kiseline

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Deficit folne kiseline je obično posledica nedovoljnih količina u ishrani, posebno u trudnoći i kod hroničnih bolesti. Dnevne potrebe kod žena iznose do 400 mikorgrama, dok su u trudnoći su 2-3 puta veće.

Folna kiselina omogućava telu da obavlja mnoge bitne funkcije kao što su sinteza nukleotida u ćelijama, sinteza DNK i reparacija grešaka, stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prevencija anemije. studije su pokazale da manjak  folne kiseline može dovesti do duševnih poremećaja kao  što je depresija. Folna kiselina se pre trudnoće i u trudnoći uzima kako bi se predupredila pojava defekata neuralne cevi (DNC) koji nastaju u ranoj trudnoći.

Postoje mnoge namirnice koje su prirodni izvor folne kiseline.

Brokoli
Brokoli nije samo jedna od najboljih namirnica za detoksikaciju već je i odličan izvor folne kiseline. Sa jednom šoljom dnevno unećete oko 24% dnevnih potreba folne kiseline.

Tamno zeleno povće:
Spanać – 1 šolja = 263 mg folne kiseline (65% dnevnih potreba)
Kelj – 1 šolja = 177 mg folne kiseline (44% dnevnih potreba)
Soja – 1 šolja = 170 mg folne kiseline (42% dnevnih potreba)
Zelena salata – 1 šolja = 76 mg folne kiseline (19% dnevnih potreba)

Špargla
Istraživanja koja su se bavila nutritivnim vrednostima špargli pokazala su da su špargle odličan izvor folne kiseline, vitamina B6, kalcijuma, magnezijuma i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, gvožđa, fosfora, kalijuma, bakra, mangana i selena. Konzumiranje samo jedne šolje kuvane špargle će Vam dati 262 mg folne kiseline, da ne pominjemo ostale važne hranljive materije.

Voće
Papaja – jedna papaja = 115 mg folne kiseline (29% dnevnih potreba)
Pomaranđže – jedna pomarandža = 40 mg folne kiseline (10% dnevnih potreba)
Grejpfrut – jedan grejpfrut = 30 mg folne kiseline (8% dnevnih potreba)
Jagode – 1 šolja = 25 mg folne kiseline (6.5% dnevnih potreba)
Maline – 1 šolja = 14 mg folne kiseline (4% dnevnih potreba)

Semenje i orasi
Seme suncokreta, sema lana  i kikiriki su posebno bogati folnom kiselinom, jedna šolja sadrži oko 300 mg folne kiseline.

Seme suncokreta – ¼ šolje = 82 mg folne kiseline (21% dnevnih potreba)

Kikiriki – ¼ šolje = 88 mg folne kiseline (22% dnevnih potreba)

Bademi – 1 šolja = 46 mg folne kiseline (12% dnevnih potreba)

Avokado
Jedna šoljica avokada sadrži oko 90mg folne kiseline. Avokado je takođe odličan izvor vitamina K, masnih kiselina i dijetetskih vlakana.

Agroinfo.rs

Hrana kojim možete uneti više folne kiseline

Komentari

I originally thought I would not use it cialis online reviews

and cocaine discrimination dose effect curves 0 cheap cialis online Nitrofurantoin has the advantage of sparing disruption of normal vaginal flora and consistent efficacy against E coli and Staphylococcus saprophyticus

How should I take DYNACIN Tablets viagra original purpose Gynecomastia in Infants, Children, and Adolescents

finasteride on sale no prescription At this moment, the battlefield lit up, and Froya was surrounded low blood pressure from medications by magic symbols of various colors, flying through the air

For instance, to improve their athletic performance they can take 10 30mg a day; for cutting they can take 20 80mg per day, and for bulking they can take 40 100mg a day get viagra same day

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Kao i kod mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život banane, postoje načini za čuvanje banana kako biste imali određenu kontrolu nad njihovim procesom zrenja i održali ih svežim i ukusnim tokom dužeg vremenskog perioda.

Ne morate uvek da se odreknete slatkiša ako planirate da smršate. Nutricionisti vam daju korisne savete po ovom pitanju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета