Svežina mleka se određuje merenjem njene titracione kiselosti

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Sveže kravlje mleko pogodno za tehnološku preradu ima stepen kiselosti od 6,5-7,5, po Soxhlet-Henkelu

Određivanje stepena kiselosti mleka služi za procenjivanje svežine mleka, što je jedan od kriterijuma za prijem, odnosno, plaćanje mleka prema kvalitetu.

Kiselost koju pokazuje sveže pomuženo mleko naziva se prirodnom, a kiselost koja nastaje stvaranjem mlečne kiseline, usled aktivnosti bakterija u mleku, naziva se stvorenom. Prirodna i stvorena kiselost daju titracionu, odn. ukupnu kiselost.

Prirodna kiselost mleka dolazi usled prisustva kazeina, kiselih fosfata i citrata, a u manjoj meri od albumina, globulina, laktata i ugljen-dioksida. Prirodna kiselost mleka varira kod različitih grla krava i zavisi od  hemijskog sastavu mleka i periodalaktacije. Prirodna kiselost kolostralnog mleka visoka je zbog prisustva velike količine proteina. U prvom mesecu laktacije mleko se kreće iznad proseka da bi kasnije došla na prosečnu vrednost i zadržala se na tom nivou do pred kraj laktacije, kada ponovo opada.

Mleko sa visokom prirodnom kiselošću ima veći puferski kapacitet, što je posledica većeg sadržaja proteina, fosfata i citrata. U takvom mleku mora da se stvori mnogo više mlečne kiseline da bi pH dostigao vrednost izoelektrične tačke (pH 4,6) nego u mleku sa malim puferskim kapacitetom. Takvo mleko pokazuje relativno veću održivost nego mleko sa niskom prirodnom kiselošću.

Kiselost mleka određuje se merenjem koncentracije vodonikovog jona, odnosno, merenjem pH vrednosti, pomoću pH-metra, ili titracijom. U praksi se više primenjuje određivanje titracione kiselosti, odnosno, stepena kiselosti mleka. Za takvo određivanje postoje i metode po F. Soxhletu i T. Henkelu, E. Thorneru, P. Dornicu i dr. Kod nas se primenjuje metoda po Soxhlet-Henkelu.

Sveže kravlje mleko ima stepen kiselosti od 6,5-7,5, po Soxhlet-Henkelu. Pri stepenu kiselosti od 9°SH mleko se zgrušava alkoholnom probom; pri stepenu kiselosti od 10° do 11°SH mleko se zgrušava kuvanjem, a pri stepenu kiselosti od 25° do 30°SH mleko se spontano zgrušava na sobnoj temperaturi.

 

Izvor:tehnologijahrane.com

 

Svežina mleka se određuje merenjem njene titracione kiselosti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Dragan Glamočić najavio je danas jačanje uloge Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, kao i početak rada Centralne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka od januara 2026. godine.

Poziv mlekara i stočara nadležnim državnih organima na razgovor, zbog, kako su naveli, „neodrživog stanja u poljoprivredi“ za sada je okončan porukom da “Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje otvoreno za saradnju i dijalog sa poljoprivrednim udruženjima“, ali da će udruženja morati da „pokažu svoju reprezentativnost na transparentan način“, ne navodeći na šta su tačno mislili

U Srbiji broj goveda manji je u 2024. godini nego u 2023. za 3,7 odsto.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja Milorad Majstorović izjavio je danas da će, ako Ministarstvo poljoprivrede ne uvede prelevmane na uvoz biljnog sira, uvesti totalnu blokadu saobraćaja u tom kraju, objavila je agencija Beta.

Dve velike mlekare, kompanija "Imlek" iz Beograda i mlekara "Dr Milk" iz Uba, u narednih nekoliko dana otkupiće sve viškove mleka, dogovoreno je danas na sastanku ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića i drugih

Spot cene mleka dostigle su najviše nivoe ikada, javlja Agrarheute. Nakon maslaca i pavlake, značajan je rast i onih za sir. Svi pokazatelji za dalje, trenutno su pozitivni, barem do kraja 2024. godine. Međutim, cene otkupa još uvek zaostaju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета