ZA ZDRAVO I VITKO TELO: JOGURT i sve njegove blagodeti na naš organizam

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Jogurt je neizostavna namirnica naše trpeze. Može se kombinovati na različite načine i veoma je zdrav za naš organizam. Deo je brojnih dijeta i planova ishrane, te je vrlo poželjno redovno ga konzumirati. U nastavku teksta saznajte zbog čega je ova namirnica toliko korisna.

Jogurt je fermentisani proizvod od mleka, vrlo zdrav i bogat proteinima, kalcijumom te vitaminom B. Ovo je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu, pa postoje njegove brojne verzije i vrste. Poznato je da jogurt doprinosi i pomaže pravilno funkcionisanje mnogih segemenata našeg organizma.  Danas vam predstavljamo neke od najpoznatijih benefita ovog jednostavnog napitka.

Jogurt je prirodni probiotik

Jogurt je prirodan probiotik koji pozitivno utiče na digestivni trakt, smanjuje nadutost, podstiče varenje i ubrzava metabolizam. U sastav jogurta ulaze bakterije i neke od njih su one najzaslužnije za mnoga njegova pozitivna dejstva. Ove bakterije pozitivno utiču na mikrofloru u stomaku i regenerišu je, a samim tim imaju uticaj  i na probavu i digestivni trakt. Probiotici takođe mogu olakšati netoleranciju na laktozu i ublažit tegobe uzrokovane gasovima, dijarejom i drugim digestivnim problemima. 

Jogurt je pun vitamina i minerala

Jogurt i mlečni proizvodi su odličan izvor proteina, minerala i vitamina. Na prehrambenoj piramidi su na jednakom nivou kao meso, riba i jaja. Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalcijuma, magnezijima i kalijuma, kao i fosfora, riboflavina, joda, cinka, ali i vitamina B5 i B12. Jogurt je važan i za kontrakciju mišića, za zgrušavanje krvi i za odvijanje normalnog rada nervnog sistema u celosti.

Jogurt za regulisanje pritiska

Istraživanja su pokazala kako čak 70 odsto ljudi svakodnevno konzumira dvostruko više soli od preporučene dnevne doze. S vremenom to dovodi do visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srca. Kalcijum i kalijum iz jogurta pomažu u izbacivanju viška soli iz organizma i snižavaju krvni pritisak.

Poseduje visok nivo proteina

U jogurtu se nalazi i visok nivo proteina koji predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata ishrane. Unos dovoljne količine proteina je neophodan zbog pravilne regulacije apetita jer pospešuju lučenje hormona koji u našem organizmu signalizraju zasićenost. Upravo zato se jogurt smatra za namirnicu koja je  korisna i za prevenciju gojenja jer su proteini hrana koja nas najbolje zasiti i duže se vari u poređenju sa ugljenim hidratima. Proteini takođe učestvuju u izgradnji mišićne mase, obezbeđuju pravilno funkcionisanje neuroloških funkcija i balans hormona. 

Jogurt pozitivno utiče na srce i krvni pritisak

Još jedna od mnogobrojnih blagodeti jogurta jeste i to što pozitivno deluje na srce tako što smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da  ljudi koji redovno konzumiraju jogurt imaju duplo manje šanse da obole od povišenog krvnog pritiska koji znatno utiče na kvalitet života. Jogurt sa zasićenim mastima povećava prisustvo tzv. dobrog holesterola koji je efikasan u borbi protiv bolesti srca. Savetuje se da jogurt uključite u izbalansiranu ishranu bogatu vlaknastim voćem, povrćem i žitaricama koje se preporučuju u prevenciji srčanih bolesti.

Jogurt za vitku liniju

Jogurt sadrži vrlo malo kalorija. Unošenjem jogurta u organizam (kao međuobrok), unosimo kalcijum koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorevanju masnih naslaga. Započnite dan s jogurtom koji će se savršeno stopiti uz sveže ili sušeno voće i žitarice.

Zdravi i beli zubi

Uprkos šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes - najčešći uzrok propadanja zuba. Takođe, mlečna kiselina štiti desni i zube, a kalcijum pomaže da zubi ostanu beli. Jedan jogurt dnevno za bele zube.

Jogurt jača naš imuni sistem

Redovna konzumacija jogurta, naročito onog koji sadrži probiotike, ojačava naš imuni sistem i pomaže mu da se uspešno izbori sa svim pretnjama. Pošto probiotici povećavaju aktivnost belih krvnih ćelija koje se bore protiv infekcije, oni na taj način pomažu u jačanju imuniteta. Probiotici takođe smanjuju mogućnost upala koje su izazvane virusnim infekcijama.

Jogurt je dodatak mnogim jelima, konzumira se uz slane i slatke specijalitete. Kombinujte ga sa voćem, žitaricama ili bilo kojom drugom hranom koja vam odgovara i uživajte! 

Agroinfo.rs

 

ZA ZDRAVO I VITKO TELO: JOGURT i sve njegove blagodeti na naš organizam

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Bademi imaju mnogo beneficija za zdravlje

Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, lanenog semena vašoj svakodnevnoj ishrani, može imati dosta pozitivnih efekata na organizam. 

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Slavna ruska travarka i doktorka Irina Stefanovska otkriva revolucionaran recept sa samo tri sastojka: sveži ren, med i neprskani limun sa korom.

Ne morate uvek da se odreknete slatkiša ako planirate da smršate. Nutricionisti vam daju korisne savete po ovom pitanju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета