Znate li šta je zdravije: Tuna ili Sardina?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U konzumaciji ribe ne sme se preterivati, jer se u ribi nalazi i živa. Ovaj otrovni metal se akumulira u ribi, a kojeg su najpre apsorbovali fitoplanktoni ili alge.

Riba je jedna od najzdravijih namirinica čijom konzumacijom se mogu smanjiti rizici od srčanih bolesti, ali i pomoći zdravlje mozga. Živu iz algi unesu ribe tokom svog obroka, koje su kasnije hrana većim ribama. Lanac ishrane je precizan, te vremenom sve životinje u moru mogu da sadrže i živu. I zbog toga, preteranim unosom morskih plodova i ribe povećavamo mogućnost da i mi absorujemo ovaj metal. Mala izloženost živi ne predstavlja veliku opasnost po zdravlje. Međutim, ako je ima previše u ljudskom telu izaziva trovanje koje za posledicu može da ima oštećenje sluha, vida, ali i da utiče na koordinaciju. Ovaj otrovni metal potencijalno može da ošteti centralni nervni sistem kod čoveka. Preciznije, mozak i kičmenu moždinu. Usled takvih oštećenja mogu se javiti glavobolje, ali u bolovi u mišićima.

Dozvoljeno je, sedmično, maksimalno uneti 1,6 μg žive po kilogramu telesne težine. Primera radi, tunjevina sadrži oko 30 μg žive u 100 gr, u konzervi, dok sardine u istoj gramaži sadrže oko 10 puta manje žive. 

Sardine ili tunjevina?

Dokazano je da sardine sadrže više vitamina E u odnosu na tunjevinu, kao i kalcijuma. Vitamin E, pored što je odličan za cirkulaciju, on je i antioksidant. Kalcijum pospešuje funkciju nerava, pomaže radu ćelija i jačanju kostiju. Ako se u toku dana pojede 170 gr sardine, organizmu će se obezbediti oko 3,5 mg vitamina E, što je 23 odsto preporuče dnevne doze ovog vitamina.

Da bi ovu količinu vitamina E uneli tunjevinom, potrebno je pojesti 340 gr tune. Takođe, porcija sardine sadrži oko 650 mg kalcijuma ili 65 odsto potrebne mere u toku dana, dok porcija tune ima samo 22 mg kalcijuma. 

Vitamin K

Za razliku od vitamina E, vitamina K više ima u tuni. Ovaj vitamin je vrlo važan u procesu zgrušavanja krvi, kao i za izgradnju hrskavice i kostiju. Jedna porcija tune sadrži oko 75 µg vitamina K (oko 60 odsto preporučene dnevne doze), a porcija sardine samo 4,4 µg. Ukoliko više volite sardine jedite ih uz kelj, kupus, spanać ili brokoli, jer je ovo povrće bogato vitaminom K.

Salata od tunjevine, šargarepe i jaja

Potrebno 

2 tvrdo kuvana jajeta,1 šoljica kuvane šargarepe, 1/4 šoljice kuvanog graška, pola avokada, malo rendanog parmezana, 100g tunjevine.

Za preliv

Maslinovo ulje, limunov sok, so i biber.

Priprema: Sva ova jela se lako pripremaju - ocedite tunjevinu i sipajte u posudu, pomešajte sa šargarepom. Dodajte tome jaja iseckana na kolutove, grašak i parmezan. Sastojke za preliv pomešajte i prelijte preko tunjevine. Parmezan možete narendati i na kraju, za zanimljiviji izgled.

Agroinfo.rs/eduinfo.ba

Znate li šta je zdravije: Tuna ili Sardina?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vitamin B12 (Cijankobalamin) je hidrosolubilni vitamin. Izvori ovog vitamina su gotovo isključivo namirnice životinjskog porekla. U ljudskom organizmu deponovan je u jetri

Tunjevina i sardine iz konzerve su zdrave i imaju dosta vitamina. Međutim, ukoliko na konzervi primetite jednu oznaku, nemojte je kupovati jer je potencijalno opasna.

Biljka bobičastih plodova predstavlja riznicu zdravlja. Od davnina je poznat u tradicionalnoj indijskoj, kineskoj i ajuverdskoj medicini.

Iako zbog svog specifičnog i intenzivnog mirisa i ukusa nisu naročito omiljena hrana, sardine su vrlo zdrave. U nastavku teksta saznajte i zbog čega.

Dana 12.08.2021. godine veterinarska inspekcija je sprovela vanredni inspekcijski nadzor u distributivnom magacinu uvoznika konzervi tunjevine u maslinovom ulju „RIO MARE“, proizvođača Bolton FOOD S.P.A. iz Italije.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета