Како да испечете кестен и од њега направите колач?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

За припрему брашна од кестена битно је да се кестен убере на време, чим крене да опада са дрвета. У даљем тексту сазнајте како да направите укусно брашно и како да га искористите.

Пре сакупљања плода, постарајте се да сазнате које плодове берете и да ли су јестиви. Ако нисте сигурни да ли сте изабрали исправно, немојте га користити за исхрану.

Јако је битно да се плодови сакупљају редовно и до првог мраза. Што дуже стоје на земљи већа је вероватноћа да су их напале штеточине. Такође ако се дуго налазе у влажној средини може да дође до појаве трулежи. Битно је да се процес обави што пре. Кестен може да се пече, кува, користи за производњу брашна, путера или да се ставе у хладњак.

Често при сакупљању кестена можете их наћи са зеленом опном која није опала. Овакве плодове треба оставити пар дана на сувом месту да се просуше и у великом броју случајева након сушења плод сам испадне.
Пре конзумирања треба их термички обрадити, јер као и жир, кестен садржи танине који код неких људи могу да проузрукују болове у стомаку.

Пре производње брашна кестене треба испећи. Пре печења кестење можете исећи на половине или засеците кестен са доње стране у облику слова X. Најлакше је да кестен ставите на даску за сечење, и водите рачуна да кестен не склизне и да не дође до повреде. Када их исечете оне који су лоши одмах уклоните, а након печење љуска се благо одвоји па је затно лакше љушћење.

Треба их пећи на 200 степени од 15 до 20 минута. Време печења може бити краће, све у свему водите рачуна да кестени не загоре.

Када се охладе, уклоните кору. У овом тренутку можете да замрзнете, једете производе или да их мељете у брашно. За млевење користите блендер или мањи млин. Ако желите да добијете финије брашно мељите дуже и након првог млевења просејте па поновите процес.

Рецепт за укусан колач
Састојци:

1 шоља брашна од кестена
3/4 шоље шећера
7 кашичица несланог путера
1/4 кашичице соли
3 јаја
2 кашичице прашка за пециво
По потреби 2-3 кашичице млека ако је смеса превише густа
Загрејте рерну на 180 степени, помешајте суве састојке и додајте путер који је на собној температури и јаја. Све умешајте миксером и по потреби додајте млеко. Пеците 20 до 25 минута. Најбољи тест да ли је печено тесто убаците чачкалицу и ако је тесто печено биће чиста. Оставите да се кора охлади а преко можете додати шлаг крем.

 Izvor:agromedija.rs

Како да испечете кестен и од њега направите колач?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Orašasti plodovi ne sadrže gluten i zato su dobra zamena za glutenska brašna kod osoba koje pate od celijakije.

Biskvit sa jagodama je idealan ako želite da se zasladite i da napravite kolač "na brzaka". Uspeva svakom i uvek ćete mu se rado vraćati.

Ako do sada niste probali, evo idelane prilike da napravite mekani francuski hleb sa čokoladom koji ćete obožavati!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета