Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pošumljavanje i osnivanje novih šuma treba vršiti kvalitetnim sadnim materijalom, proizvedenim iz što kvalitetnijeg semena. provereni izvor kvalitetnog semenskog materijala je šuma.

Nije svako seme jednako dobrog kvaliteta, a samo kvalitetno seme je u budućnosti garant da će izrasti dobra šuma. Proizvodnja semena nije tako jednostavna, potrebno je da se zadovolje mnogi kriterijumi i faktori, a oni klimatski su posebno važni, jer će negativni dati loše seme. Stručnjaci navode da to što je seme u šumi dato od prirode znači da je ta jedinka već prilagođena uslovima te sredine, otporna na sve štetne faktore i može dati isto tako otporno potomstvo. Može se reći da je vreme cvetanja kod većine šumskih vrsta drveća u našoj zemlji između aprila i juna, a da je vreme sazrevanja period od septembra do novembra. Ono po čemu su šumske vrste drveća specifične jeste ipak učestalost plodonošenja, i ona je takođe za različite vrste različita, tako je, na primer, kod bukve svake treće do četvrte godine, kod hrasta svake treće do četvrte, kod jele svake druge ili treće godine, kod smrče svake druge do svake pete godine, kod crnog bora svake druge do treće godine.

Seme predstavlja reproduktivni materijal šumskog drveća koji omogućava da se na mestu gde je određena šuma završila svoj životni vek ista obnovi iz semena i da se na tom mestu pojavi nova, mlada šuma, koje će svim svojim funkcijama i svojstvima vrste ili vrsta koje je čine u svom životnom veku biti na korist budućih generacija, ali i očuvanja biodiverziteta i unapređenja životne sredine. U rasadničkoj proizvodnji, seme takođe predstavlja osnovu bez koje se ona ne može zamisliti, jer bez semena nema ni sadnica, bez kvalitetnog semena nema ni kvalitetnih sadnica. 

Kvalitet semena je neophodno kontrolisati u različitim fazama njegovog razvoja, pa i pre sakupljanja, procenom uroda, testiranjem zrelosti, potom po sazrevanju, kada procenjujemo da li su potrebne neke dodatne aktivnosti poput dozrevanja, čišćenja ili prosušivanja. Nakon sakupljanja, kada se određuje klijavost tog semena, njegova čistoća, to su složene analize, čiji rezultati nam daju informaciju o tome koliko nam je semena potrebno da bismo proizveli željenu količinu sadnog materijala.

Seme se sakuplja ili bere po sazrevanju, odnosno osipanju, najčešće je to u periodu od kraja septembra jedne godine, pa za neke vrste i do februara naredne godine.

Setva semena se vrši u doba mirovanja vegetacije, odnosno u kasnu jesen ili rano proleće.

Sadnja u zavisnosti od vrste i tipa šumskog sadnog materijala, sadnice su spremne za sadnju nakon prve, druge, treće ili, ako je u pitanju školovan sadni materijal, i nakon četvrte i pete godine proizvodnog procesa.

Izvor:nationalgeographic.rs

Dobro seme za kvalitetnu mladu šumu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Zemlje sa brzorastućim privredama imaju takav poljoprivredni sektor, koji predstavlja ogledno dobro za uvođenje inovativnih tehnologija.

Zasadi jabuka se na području Srbije nalaze u fazi od pojave prvih listova do pojave crvenih cvetnih pupoljaka, a za koji dan se očekuje i početak cvetanja. Sada je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.

Zbog nedostavljanja potrebnih informacija o seči i planu smanjenja, nominacija bukovih šuma Fruške gore za Uneskovu listu svetske baštine nije odobrena. Ovo je još jedan dokaz o prekomernoj seči drveća, kažu iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

U zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora više od 22 hektara šume biće posečeno radi izgradnje ili rekonstrukcije ski-staza i ski-liftova.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета