Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Šume i njihovo održivo upravljanje, ključni su za borbu protiv klimatskih promena, ali su jedan od važnih faktora u smanjenju siromaštva i dostizanju ciljeva održivog razvoja

 Šume, pokrivajući trećinu svetske kopnene površine, obezbeđuju i više od 300 različitih funkcija.

Šume su nam bitne, jer lišće jednog stabla starog 30 godina, fotosintezom može da razloži do 120 kg fabričke prašine i da pročisti zagađen industrijski vazduh. Samo jedno stablo ispusti čak 250 kubnih metara kiseonika za godinu dana, što je dovoljno za potrebe dva odrasla čoveka. Šume direktno utiču i na smanjenje efekta staklene bašte.
Povećanje površina pod šumama ima nemerljiv značaj za očuvanje životne sredine, zbog čega bi pod šumskom vegetacijom u Srbiji trebalo da bude 40 %, a u Vojvodini oko 14% teritorije.

Proizvodnja sadnog materiјala јe organizovana u delovima preduzeća šumskim gazdinstvima.

U јavnom preduzeću postoјi ukupno 19 rasadnika za proizvodnju šumskih sadnica i sadnog materiјala ukrasnih biljaka.

Šumski sadni materiјal se proizvodi u 18 rasadnika pretežno za potrebe Јavnog preduzeća, a znatnim delom i za potrebe domaćeg tržišta. Naјveći deo proizvodnje predstavljaјu sadnice selekcionisanih sorti mekih lišćara topola i vrba i delom drugih lišćarskih vrsta. Proizvodnja sadnica četinarskih vrsta šumskog drveća јe u naјvećoј meri ograničena za potrebe pošumljavanja neobraslog zemljišta na peščarama.

Proizvodnja sadnog materiјala ukrasnih biljaka
U rasadnicima Јavnog preduzeća se proizvode ograničene količine sadnog materiјala ukrasnih biljaka, pretežno za zadovoljavanje tražnje na lokalnom nivou.

Proizvodnja šumskog semena  se vrši u skladu sa Zakonom o šumskom reproduktivnom materiјalu. Sakupljanje semena se vrši u registrovanim semenskim obјektima, semenskim sastoјinama i semenskim plantažama.

Vegetativni reproduktivni materiјal
Pored proizvodnje šumskog semena proizvodi se i vegetativni reproduktivni materiјal u vidu reznica. Reznice se proizvode za potrebe proizvodnje sadnica selekcionisanih visokoprinosnih sorti (klonova) topola i vrba.

Glavne vrste drveća u šumama kojima gazduje Javno preduzeće «Vojvodinašume» su: hrast lužnjak, topole, vrbe, poljski i američki jasen i bagrem.Pored navedenih vrsta u šumama na području vojvodine u određenoj meri su zastupljene i sledeće vrste šumskog drveća: cer, crni i beli bor, lipa, bele topole, grab i druge.

Šumski ekosistemi imaju izuzetan društveni značaj zbog proizvodnih, zaštitno-regulatornih, socijalnih i kulturnih funkcija.

Izvor:vojvodinasume.rs

 

Šumske sadnice

Komentari

Nevertheless, you should not stop taking LONITEN without first talking to your doctor cialis 20 mg PubMed Google Scholar McKirnan SH, Bavister BD

Sara tqZtONqbEDer 6 19 2022 propecia no prescription Figure 1 depicts the molecular mechanism of antiadhesive property of proanthocyanidins

prix levitra pharmacie acheter b Indicates a molecule with similar mechanism of action was used in preclinical studies

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Savet za poljoprivredu u Lazarevcu danas raspisao je 21. marta Javni poziv za dodelu sertifikovanog sadnog materijala voća i vinove loze, a svi zainteresovani Lazarevčani se mogu javiti u roku od 20 dana od objavljivanja poziva.

Šume imaju brojne funkcije, ali tri osnovne, koje najčešće srećemo u zvaničnim šumarskim dokumentima su ekonomska, ekološka i socijalna. U osnovama gazdovanja šumama, ove funkcije se navode upravo ovim redom.

Srbija će dostići evropske standarde u oblasti pošumljavanja za 1.400 godina ukoliko zadrži ovaj tempo, rekli su predstavnici Koalicije 27 koja okuplja organizacije civilnog društva iz oblasti ekologije.

Dok se čovečanstvo upinje da očuva prirodu i ekosistem, pojedinci poput Jadava Pajenga sade šume i za sobom ostavljaju neprocenjivo bogatstvo.

U ski centru "Kopaonik", javno preduzeće "Skijališta Srbije" je započelo akciju pošumljavanja. Plan je da se u narednom periodu zasadi 20 hiljada sadnica smrče.

Iz Asocijacije malinara Srbije poručuju da cena od 450 dinara za kilogram ovog voća nije previše visoka i da bi ona ubuduće mogla da iznosi od 600 do 800 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета