Ukoliko nastavimo ovim tempom, Srbiju ćemo pošumiti za 1.400 godina

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Srbija će dostići evropske standarde u oblasti pošumljavanja za 1.400 godina ukoliko zadrži ovaj tempo, rekli su predstavnici Koalicije 27 koja okuplja organizacije civilnog društva iz oblasti ekologije.

- Zaštita prirode, kontrola lova, ribolova i šumarstva predstavljaju su važan deo Poglavlja 27. U Srbiji se na neadekvatan način upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima. To se finansira i od seče šuma, što je suprotno očuvanju prirode - objašnjava Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Površine pod šumama u Srbiji su prema njenim rečima ispod proseka pošumljenosti u EU, gde je pod šumama 40 odsto teritorije, za razliku od naših 30 odsto. Ipak, Srbija se, kako dodaje, obavezala da joj 41% teritorije biti pod šumama.

Da bi to dostigli, prema tempu koji je naveden u Prostornom planu i prema kome je 2019. godine pošumljeno svega 600 hektara, trebaće nam preko 1.400 godina, napominje predstavnica BOŠ-a. Dodaje da je najveći deo naših šuma niskog kvaliteta, kao i da je to loše u ekonomskom smislu i u ekološkom smislu.

- U njima ne stanuju ugrožene vrste životinja i one ne utiču na stabilnost zemljišta. Jedan od najvećih problema je što se u Srbiji prečišćava veoma mali broj otpadnih voda, manje od 15%, to je poražavajuće - objašnjava predstavnica BOŠ-a.

Drugi veliki problem kako dodaje je tretman svih vrsta otpada, o čemu nema pouzdane zvanične statistike. Pored toga treba rešavati probleme koje izazivaju buka, zagađenje vazduha.

Tu kako podseća živi preko tri miliona ljudi, što znači da polovina građana Srbije udiše prekomerno zagađen vazduh. Pored toga, u medijima se često može čuti da nam od šest do 15 hiljada ljudi prerano umre zbog zagađenog vazduha.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Ukoliko nastavimo ovim tempom, Srbiju ćemo pošumiti za 1.400 godina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije raspisalo je Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini.

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“ ove godine biće održana od 24. juna do 3. jula, 12. put, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Prijave za učešće otvorene su do 20. maja.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

U zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora više od 22 hektara šume biće posečeno radi izgradnje ili rekonstrukcije ski-staza i ski-liftova.

Šume imaju brojne funkcije, ali tri osnovne, koje najčešće srećemo u zvaničnim šumarskim dokumentima su ekonomska, ekološka i socijalna. U osnovama gazdovanja šumama, ove funkcije se navode upravo ovim redom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета