Немојте превише загревати просторије за свиње током зиме

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Свиње спадају у оне животиње које не воле превелику врућину. Заправо, свињама не смета када је у свињцу прохладно. Температура је само један од фактора на који треба обратити пажњу у укупној микро-клими свињца.

Модерно свињарство подразумева редовно праћење промена и усклађивање са важећим правилима и стандардима. Поред различитих прописа и препорука који се тичу изградње и инфраструктуре објекта у којем свиње бораве, још један од јако битних фактора на које морате обратити пажњу јесте мирко-клима у свињцу.

Температура ваздуха у свињцу
Свиње су животиње којима не смета нешто нижа температура у току зиме.

У превише топлом свињцу, свиње постају нервозне и безвољне, међусобно се узнемиравају и мање једу. Како проф. др Милан Ст. Тошић у књизи „Савремено сточарство: објекти – опрема у свињогојству“ наводи, због претоплог окружења у којем свиње бораве током зиме или лета, може се догодити да крмаче прескачу појаву полног жара. Из овог разлога јако је битно да током зиме не загревате превише објекте у којима свиње бораве.

Оптималне температуре ваздуха у свињцу у којем бораве одрасле свиње које треба одржавати и зими и лети крећу се између 12 -14 и 22-24 степени. За прасад дојенчад оптимална температура на почетку је од 32 до 34 степени, до око 22 степена на крају. Употреба система расхлађивања ваздуха из овог разлога све више се оправдава и редовно планира приликом изградње и уређивања инфраструктуре свињца.

Потенцијални топлотни стрес код свиња можете спречити уношењем квасца у исхрану.

Количина и квалитет ваздуха у свињцу

Поред температуре, основу микро-климе у свињцу чини и ваздух, и то првенствено:
- квалитет ваздуха;
- вентилација;
- количине (норме) ваздуха.

Свиње су велики потрошачи ваздуха, али су истовремено и веома осетљиве на његов квалитет. Из овог разлога, састав ваздуха у свињцу мора првенствено увек да буде чист, а влажност ваздуха мора бити у границама од 65 до 80 %. Чистог ваздуха и свињцу никада није превише.

Природна вентилација је најјефтиније и најједноставније решење у објектима за свиње. Добра инфраструктура свињца подразумева и принудну, то јест вештачку вентилацију, и најчешће се користи за привремено убацивање и извацивање ваздуха и успостављање такозваног система равнотеже.

У зимском периоду убацивање спољњег ваздуха преко ходника често се у пракси користи за ублажавање већих разлика у температури.

Izvor: agromedija.rs

Немојте превише загревати просторије за свиње током зиме

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako ste ikada imali priliku da se zagledate u oči neke svinje, videli biste nešto što bi vas možda iznenadilo – radoznalost, inteligenciju, a ponekad i pogled pravog obešenjaka.

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Broj krupne stoke u Srbiji opada. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji, sa stanjem na dan 1. decembra 2021, u odnosu na stanje na dan 1. decembra 2020, manji je ukupan broj goveda (za 3,0%), svinja (za 3,9%) i koza (za 3,6%), dok je veći ukupan broj ovaca (za 0,6%) i živine (za 0,7%).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета