Ograđivanje farmi smanjuje rizik od prenošenja afričke kuge svinja za 50 odsto

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Evropska agencija za bezbednost hrane – EFSA procenila jerizik od širenja afričke kuge svinja(AKS) na farmama svinja na otvorenom i predložila biosigurnosne i kontrolne mere na ovim farmama koje se nalaze na područjima EU pogođenim ASF-om.

Uzgoj svinja na otvorenom je uobičajen u EU. Međutim, ne postoji zakon o kategorizaciji takvih farmi, tako da su informacije ograničene, nisu usklađene i treba ih pažljivo tumačiti.

Na nedavno održanom Panelu za zdravlje i dobrobit životinja zaključeno je da farme svinja na otvorenom nose značajan rizik od unošenja i širenja AKS. Međutim postavljanjem pojedinačnih čvrstih ili dvostrukih ograda na svim farmama svinja na otvorenom u oblastima EU u kojima je prisutna AKS ovaj rizik bi se mogao smanjiti za najmanje 50 odsto.

Pored toga, sprovođenje sveobuhvatnih, objektivnih procena biološke sigurnosti na farmama i odobravanje farmi svinja na otvorenom na osnovu potencijalnog rizika za biološku sigurnost dodatno bi se smanjilo rizik od unošenja i širenja ove opake bolesti.

EFSA preporučuje da se odstupanja od trenutnih ograničenja na uzgoj svinja na otvorenom u područjima pogođenim ASK mogu razmotriti od slučaja do slučaja ako su sprovedene ove i druge određene mere biološke sigurnosti.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

 

Ograđivanje farmi smanjuje rizik od prenošenja afričke kuge svinja za 50 odsto

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Vijetnam je razvio vakcinu protiv Afričke kuge svinja u saradnji sa SAD i ima za cilj da postane prvi globalni izvoznik, preneo je Novosadski institut za veterinarstvo

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета