Појачане мере за заштиту свиња од афричке куге у Пиротском округу

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Због проглашења епидемије афричке куге међу дивљим свињама на подручју два ловишта, окружни штаб Пиротског округа препоручио је појачане биосигурносне мере на газдинсвима из овог краја, а која узгајају свиње, како би се животиње заштитиле од ове опаке болести.

Седница штаба је одржана пре неколико дана, а свим домаћинствима која држе свиње је препоручено да дезинфикују објекте у којима се свиње налазе. Такође, препорука је да се свиње не пуштају напоље и да се обавезно пријави ветеринаској станици свака промена у здравственом стању животиња.

Како је ова опасна болест већ присутна међу дивљим свињама, уколико је неки члан домаћинства ловац, неоподно је да примењује строге мере дезинфекције пре уласка у објекат у коме бораве свиње, што укључује пресвлачење одеће и обуће коју је носио у лову.

Из штаба за ванредне ситуације Пиротског округа, такође препоручују да се свиње не хране помијама и да се не дозволи посета објекту са свињама било коме ко није члан домаћинства.

Izvor:agromedija.rs

Појачане мере за заштиту свиња од афричке куге у Пиротском округу

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Vijetnam je razvio vakcinu protiv Afričke kuge svinja u saradnji sa SAD i ima za cilj da postane prvi globalni izvoznik, preneo je Novosadski institut za veterinarstvo

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета