Svinje iz uvoza obaraju cenu domaće prasadi

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Domaći uzgajivači svinja ocenjuju da su mogućnosti izvoza ovog mesa u EU gotovo nikakve s obzirom na to da u Evropi postoje viškovi svinja koje dolaze kod nas i prodaju se po znatno nižim cenama što je nepovoljno za srpske proizvođače.

Srpski proizvođaći navode primer da je iz Danske ovih dana u Srbiju uvezena prasad po "bagatelnoj" ceni od 180 dinara za kilogram, što obara cenu domaćih prasića od 230 dinara.

- Velike farme i klanice su ovih dana uvezle oko 20.000 prasića jer ih Danska i ostale evropske zemlje nude po 180 dinara po kilogramu i dovoze na 'prag', pa domaći proizvođači neće imati kome da prodaju svoje po 230 dinara, koliko se cena kretala poslednjih mesec-dva dana, i moraće da je obore i prodaju ih iako im ta 'uvozna' stvara gubitak - rekao je za Betu proizvodjač tovnih svinja iz Laćarka kod Sremske Mitrovice, Bora Šuljmanac.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je pre nekoliko dana da ostaje još jedna kontrola eksterne revizije evropskog Direktorata za bezbednost hrane u februaru 2022. godine zbog vakcinacije protiv svinjske kuge, a nakon toga, ako budu dobri rezultati kontrole, treba i da se odobre i izda dozvola za izvoz svinjskog mesa iz Srbije u zemlje EU.

Šuljmanac je rekao da klaničari uvoze smrznuto, jeftino, nekvalitetno meso iz evropskih zemalja za izradu istih takvih prerađevina, što stvara viškove svinjetine na tržištu Srbije, a domaće meso se koristi samo za prodaju u neprerađenom, svežem stanju.

Dodao je da je kupio prasiće za tov od domaćih proizvođača od kojih godinama kupuje samo da bi im pomogao da opstanu jer su i oni njemu prodavali sa popustom kada je cena bila preko 300 dinara po kilogramu, ali da će zbog toga imati gubitak jer je mogao da kupi po 180 dinara iz uvoza.

On je rekao da se domaći klaničari ponašaju monopolski jer juče nijedna klanica do 11 sati nije nudila cenu za tovljenike da bi posle sat vremena svi objavili da sa 180 dinara po kilogramu spuštaju otkupnu cenu na 175 dinara.

Šuljmanac je rekao da je za prvih deset meseci ove godine prodavao tovljenike po ceni nižoj od proizvođačke, po 125-130 dinara po kilogramu žive vage, i da je zbog toga izgubio oko 200.000 evra jer godišnje proizvede oko 5.000 grla.

- U poslednja dva meseca cena tovljenika je bila 180 dinara po kilogramu što obezbeđuje minimalnu zaradu po trenutnim cenama hrane, ali je ipak zarada, a ne gubitak i to nas je obradovalo, ali ona je juče opet počela da pada - rekao je Šuljmanac.

Stručnjak za genetiku i oplemenjivanje životinja, Vitomir Vidović rekao je da će Srbija dobiti mogućnost da izvozi svinjsko meso u Evropu tek možda za oko dve godine kada se zakolje i poslednja vakcinisana svinja zbog kuge, ali i da u Evropi postoji višak svinjskog mesa od 50 miliona grla.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, sam sistem organizacije uzgoja svinja loš, jer su veće farme uglavnom porodične firme koje nisu zainteresovane za izvoz svinjskog mesa, a mali proizvođači to ne mogu učiniti pojedinačno.

Vidović, koji je i vlasnik farme svinja, dodao je da mali proizvođači treba da se udruže i osnuju klanicu i sami izvoze svinjsko meso kad obezbede tržište i dovoljne količine mesa, a potencijalno tržište nije Evropa nego Azija i Afrika.

- Ako bi, na primer, proizvođači svinjskog mesa hteli da izvoze u Rusiju u Moskvu, trebalo bi dnevno poslati 24 šlepera - rekao je Vidović.

Mali proizvođači u Holandiji, Danskoj, Belgiji su se, kako je rekao, organizovali tako da su napravili klanicu u kojoj su deoničari, a u Srbiji je država "uspavana", a ni crkva nije zainteresiovana za socijalni standard naroda da bi uticala na vlast kao u tim zemljama i pomogla proizvođačima.

U Srbiji su, prema rečima Vidovića, mali proizvođači pod pritiskom velikih klanica koje su, zbog sticaja okolnosti u poziciji da se monopolski ponašaju i diktiraju cenu, a to smanjuje proizvodnju i zato Srbija sada ima samo oko 160.000 krmača, a imala je 1,1 milion.

Agroinfo.rs/beta.rs

Svinje iz uvoza obaraju cenu domaće prasadi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

Zbog visoke cene stočne hrane, odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju, jer ostvaruju gubitke. Kao najveći problem ističe se skupa hrana za životinje, a niska otkupna cena žive vage.

Afrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a jedan od načina sprečavanja širenja je uništavanje zaraženih jedinki.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета