ZARAZNA BOLEST: Zbog afričke kuge neophodno uništavanje 4.000 svinja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Afrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a jedan od načina sprečavanja širenja je uništavanje zaraženih jedinki.

Epidemija afričke svinjske kuge koja je otkrivena u blizini Gestroa, oko 185 kilometara severozapadno od Berlina na velikoj farmi svinja dovela je do neizbežnog ishoda koji podrazumeva uništavanje 4.000 jedinki.

Uništavanje zaraženih životinja je jedan od načina sprečavanja širenja ove zarazne bolesti koja nije opasna po ljude, već se samo prenosi između svinja.

Prošle godine, afrička kuga u Nemačkoj je otkrivena prvo kod divljih svinja, nakon čega je potvrđeno širenje zaraze i na malim farmama.

Danska, inače veliki izvoznik svinjskog mesa nedavno je pojačala mere sprečavanja širenja ove zarazne bolesti iz susedne Nemačke, preneo je Tanjug.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

ZARAZNA BOLEST: Zbog afričke kuge neophodno uništavanje 4.000 svinja

Komentari

How long have you been taking it cialis order online

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Arizonoza je akutno i hronično oboljenje najčešće kod ćurića, ali se može javiti i kod pilića ili odraslih jedinki, mada su takvi slučajevi ređi. Ovo oboljenje je ranije bilo poznato pod nazivom Paracolon infection.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Broj krupne stoke u Srbiji opada. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji, sa stanjem na dan 1. decembra 2021, u odnosu na stanje na dan 1. decembra 2020, manji je ukupan broj goveda (za 3,0%), svinja (za 3,9%) i koza (za 3,6%), dok je veći ukupan broj ovaca (za 0,6%) i živine (za 0,7%).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета