ZARAZNA BOLEST: Zbog afričke kuge neophodno uništavanje 4.000 svinja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Afrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a jedan od načina sprečavanja širenja je uništavanje zaraženih jedinki.

Epidemija afričke svinjske kuge koja je otkrivena u blizini Gestroa, oko 185 kilometara severozapadno od Berlina na velikoj farmi svinja dovela je do neizbežnog ishoda koji podrazumeva uništavanje 4.000 jedinki.

Uništavanje zaraženih životinja je jedan od načina sprečavanja širenja ove zarazne bolesti koja nije opasna po ljude, već se samo prenosi između svinja.

Prošle godine, afrička kuga u Nemačkoj je otkrivena prvo kod divljih svinja, nakon čega je potvrđeno širenje zaraze i na malim farmama.

Danska, inače veliki izvoznik svinjskog mesa nedavno je pojačala mere sprečavanja širenja ove zarazne bolesti iz susedne Nemačke, preneo je Tanjug.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

ZARAZNA BOLEST: Zbog afričke kuge neophodno uništavanje 4.000 svinja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Zbog visoke cene stočne hrane, odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju, jer ostvaruju gubitke. Kao najveći problem ističe se skupa hrana za životinje, a niska otkupna cena žive vage.

Uvek treba osluškivati svoje telo koje nam može ukazati da postoje problemi u funkcionisanju našeg organizma. Jedna promena na koži može ukazivati na ozbiljne probleme sa srcem.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета