Čips od cvekle? Napravite ovu zdravu grickalicu kod kuće

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Svi znamo koliko je cvekla zdrava. Ona je puna vitamina i minerala, među kojima je i izuzetno redak vitamin B12, zatim gvožđa, belančevina, masti i ugljenih hidrata. Na žalost, nije najukusnija, ali postoji način da se i to promeni.

Decu je pogotovo teško naterati da jedu zdrave namirnice koje nisu uvek preterano ukusne, ali ako ih od početka učimo da je to nešto što je važno za njihovo zdravlje i normalno funkcionisanje, kasnije će nam biti lakše. Pored toga, uvek možemo naći neki interesantan recept da bi zdravu hranu učinili ukusnijom i zanimljivijom. U nastavku otkrivamo kako da pripremite ukusan, zdrav čips od cvekle. Pripremite ga zajedno sa svojom decom.

Potrebno vam je:

2-3 cvekle, oprane i oljuštene,

1/3 šolje maslinovog ulja,

kašičica-dve svežeg origana ili ruzmarina,

so i biber.

Priprema:

Zagrejte rernu na 200◦C. Cveklu koju ste prethodno oljuštili i oprali iseckajte na kolutove. Potom kolutove cvekle poslažite na pleh za pečenje u jednom sloju, kako bi mogle da se ravnomerno ispeku. (Još bolje je poslagati ih na rešetku, jer tako vazduh može da struji sa obe strane.)

Zatim pomešajte maslinovo ulje, origano i biber. Premažite mešavinom gornju površinu kolutova cvekle i posolite.

Ubacite pleh u rernu oko 20-25 minuta. Potom izvadite iz rerne, prevrnite kolutove cvekle pa gornju površinu (koja je prethodno bila dole) premažite mešavinom maslinovog ulja, origana i bibera. Pecite dok ne postanu krckavi, oko 25 minuta.

Dobro bi bilo da nadgledate proces pečenja. Povremeno viljuškom izvadite po jednu krišku cvekle i probajte je pošto se ohladi. Vreme pečenja zavisi od rerne i debljine čipsa. Kada završite sa pečenjem, izvadite čips i ostavite da se ohladi još 10 minuta. Grickajte ga što je pre moguće.

Prijatno!

Agroinfo.rs/zemlja.rs

Čips od cvekle? Napravite ovu zdravu grickalicu kod kuće

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Neverovatan snimak zabeležila je kamera ispred jednog marketa.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета