BASMATI PIRINAČ: Unikatna vrsta cenjena zbog svog mirisa, ukusa i izgleda

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Basmati je pirinač sa zaštičenog geografskog područja. Oko 70% proizvodnje basmati pirinča dolazi iz Indije (manji deo kao organski), dok je ostatak iz Pakistana.

Veoma je ukusan i mirisan, i kao takav cenjen u kuhinjama celog sveta. Postoji nekoliko sorti basmati pirinča, prilagođenih mestima gde se uzgajaju, u Indiji i Paksitanu. Od pre par godina se u ostatku sveta uzgajaju hibridne sorte nastale ukrštanjem basmatija i lokalnih sorti pirinča. Cilj je dobiti niži glikemijski indeks i poboljšati aromu lokalnih sorti.

Basmati pirinač ima specifičan, veoma prijatan ukus i miris koji izaziva aromatično jedinjenje 2-acetil-1-pirolin. Zrna basmati pirinča sadrže prirodno oko 0,09 ppm ovog aromatičnog hemijskog jedinjenja, što je oko 12 puta više od nivoa sorti ne-basmati pirinča. Ova prirodna aroma se takođe nalazi u siru, voću i drugim žitaricama.

Lekovito dejstvo - Pirinač sadrži dosta lekovitih materija i povoljno deluje na organizam: kod kožnih bolesti, kod kardio-vaskularnih bolesti, kod bolesti organa za varenje, kod disajnih organa, kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala, kod problema sa kostima, dijabetesa, „ženskih bolesti“, problema sa pamćenjem i glavobolje, plodnosti, stresa, nesanice, poremećaja metabolizma i kod nekih malignih bolesti.

Kako se kuva basmati pirinač?
 Rezultat treba da bude mek, paperjast pirinač razdvojenih zrna. Dobro ga operite nekoliko minuta da izađe nepotreban skrob, da se ne lepi tokom kuvanja. S obzirom da basmati manje upija vodu nego običan pirinač, posolite ga pre nego što dodate vodu. Dobro poklopite lonac u kojem ga kuvate, da para ne izlazi napolje tokom kuvanja.

Karakteristike Basmatija
- prvo što pimetite kada otvorite ambalažu je njegov miris, koji obični pirinač nema
- postoje razne sorte ovog pirinča: braon, beli, organski gajen… to su stare sorte i nisu GMO.
- ne izaziva alergije i ne podiže šećer u krvi kao običan pirinač, prihvatljiv je za dijabetičare
- ima veću cenu od bilo kojeg drugog pirinča.
- kada ga kupujete, uverite se da ima sertifikat, jer su moguće zloupotrebe, jer firme koje pakuju pirinač mogu pokušati da mešaju basmati sa drugim pirinčem sličnog oblika
- basmati se kuva u manje vode i manje je upija, pa je potrebno više pažnje kada ga kuvate.
- manji GI je zbog manje količine skroba u njemu, a to opet znači da je manje lepljiv.

Izvor:mangobiocentar.rs

BASMATI PIRINAČ: Unikatna vrsta cenjena zbog svog mirisa, ukusa i izgleda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Naša zemlja je bogata velikim brojem starih autohtonih sorti voća koje su se gajile ili se gaje na našem području od pradavnih vremena. Među kruškama, pored stare lubeničarke tj. bostanke, naš narod najviše je sadio staru dobru karamanku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета