Foto:Print Screen youtube.com

Foto:Print Screen youtube.com

Vanilica je vrsta tradicionalnog sitnog kolača u Srbiji, često prisutan pri proslavama krsnih slava, Nove godine, Božića... Kolač je proglašen za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. U pojedinim delovima Srbije koriste se za vanilice i sledeći nazivi: vormice, poljupci...

Ne postoji tačan recept za pravljenje ovog nadasve jednostavnog kolača, koji u svim varijantama sadrži tri osnovne namirnice brašno, mast i šećer. U skorije vreme se pojavila varijanta posnog kolača, gde se umesto masti koristi margarin i bez jaja.

Osnovni recept za vanilice ne sadrži orahe, već su vanilice prepoznatljive po svojoj izrazito beloj boji. Grancle su starinska verzija vanilica u kojima su, pored sastojaka od kojih se prave vanilice, orasi dominantan deo. Ova varijanta recepta odlikuje se hrskavošću, služi se počevši od drugog dana posle pravljenja i može da stoji nekoliko dana na sobnoj temperaturi.

Potrebno:

200 g masti
3 kašike šećera
1 jaje
1 žumance
1/2 limuna - sok
1 limun - kora
450 g brašna
2 kesice vanilin šećera
250 g šećera u prahu
250 g džema od šljiva

Priprema:

Umutiti mast sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende).

Dodati 450 g brašna i zamesiti testo.

Pobrašnjaviti radni deo i razvući testo. Rernu zagrejati na 180 C.

Modlicama vaditi vanilice, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu dok ne porumene. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade.

U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice tretirati na sledeći način: Jednu vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u prethodno pomešanom prah šećeru i vanilin šećeru.

Izvor:sr.wikipedia.org

STARINSKE SRPSKE VANILICE

Komentari

I m quite certain I will learn plenty of new stuff proper here cialis vs viagra Darnell ifhIgBgOcoiaZdohaO 6 27 2022

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Orašasti plodovi ne sadrže gluten i zato su dobra zamena za glutenska brašna kod osoba koje pate od celijakije.

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета