NAPRAVITE ZA MALE PARE NEVEROVATNO UKUSAN DŽEM

Najčešće se ne zna da dženarika sadrži za organizam izuzetno povoljan odnos organskih kiselina jabučne, limunske, vinske, oksalne, taninske obiluje voćnim šećerima, vitaminima A, B grupe i C. Naše je da iskoristimo ovaj dar prirode!

Pri tom se najčešće ne zna da ova, inače jedna od najstarijih vrsta šljive (poznata od pre hiljadu godina kada je bila najprostranjenija) obiluje voćnim šećerima, vitaminima A, B grupe i C, mineralima kalijumom, fosforom i magnezijumom, pektinom, celulozom, etarskim uljima, kao i da sadrži za organizam izuzetno povoljan odnos organskih kiselina (jabučne, limunske, vinske, oksalne i taninske).
U narodnoj medicini džanarika se koristi kao sredstvo protiv zatvora, u slučaju upale žučne kese, bolesti jetre, srca, bubrega i povišenog krvnog pritiska, a u savremenoj prehrambenoj industriji za pravljenje osnovnih voćnih sokova kojima se kasnije dodaju arome. 

Sok od dženarike
Izgnječite 5 kg zrelih plodova (možete, ali ne orate da izvadite koštice!), pomešajte sa 2 l vode i kuvajte na tihoj vatri. Kad masa postane homogena dodajte 50 g limuntusa dobro promešajte, poklopite i ostavite preko noći. Sutradan procedite kroz gazu, dobijeni sok zagrevajte do ključanja i sipajte u vrele staklene flaše, zatvorite plastičnim zatvaračem i obložite celofanom, pokrijte ćebetom i sačekajte da se ohladi do sobne temperature.
 S obzirom na to daje sok izuzeno kiseo pijte pomešan sa vodom (odnos 1:1) i zasladite kašičicom meda.
Slatko od dženarike
Izvadite koštice iz 1,5 kg zrelih džanarika i isecite ih na pola. Pomešajte sa kilogramom šećera, pokrije i sačekajte 24 sata. Posle toga dodajte sok 2 limuna, stavite da se kuva nekoliko minuta, sipajte 2 kašike konjaka, dobro promešajte i punite tople tegle.
Čorba
Pola kilograma džanarika stavite u malo vode i kuvajte dok se potpuno ne raskuvaju. Propasirajte, odvojite koštice i ljuspice, a ostatak sipajte u čistu posudu, umešajte 3 kašike kukuruznog brašna umućenog sa malo hladne vode i kuvajte dok ne provri. Malo posolite i nastavite da kuvate do željene gustine. Ohladite, zasladite sa vrlo malo meda i pospite sitno seckanim peršunom.
 

Izvor:ijekzavas.blogspot.com

NAPRAVITE ZA MALE PARE NEVEROVATNO UKUSAN DŽEM

Komentari

cialis daily If you don t treat hyperkeratosis promptly, the skin could crack, causing infections and extreme discomfort for your dog

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Da biste napravili savršenu supu ili čorbu, neodoljivog ukusa, potrebna su vam 3 sastojka.

Ova čorba se jednostavno priprema, puna je vitamina i minerala i daće vašem organizmu potrebnu energiju! U nastavku saznajte kako da je napravite.

Okrugla varijanta divlje šljive koja džiklja gde god pljucneš košticu. Verovatno upravo zbog te lakoće nicanja, dženarika u nas više ima status korova nego voća. Zašto je ova percepcija pogrešna?

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета