Traže se inovativne ideje za poboljšanje kvaliteta vazduha

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavio je Javni poziv – Izazov za inovacije za čistiji vazduh. Podršku pruža Evropska unija u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Cilj ovog Izazova je da podrži sprovođenje inovativnih ideja koje će doprineti smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta vazduha na lokalnom nivou. Realizacija ovih ideja doprineće zdravijem okruženju i ubrzati zelenu transformaciju privrede i društva, odnosno sprovođenje Zelene agende u Srbiji.

Deset najbolje ocenjenih rešenja koja stignu na poziv dobiće mentorsku i tehničku podršku  za razradu svojih ideja, testiranje i razvoj predloženih tehničkih rešenja, dok će za najmanje tri rešenja biti obezbeđena finansijska podrška kako bi se primenila u praksi.

Na Javni poziv mogu da se prijave sve zainteresovane jedinice lokalne samouprave, javna i privatna preduzeća, mala i srednja preduzeća, i naučno-istraživačke institucije, do 27. juna 2022. godine.

Za sve zainteresovane kandidate, biće organizovani info dani 1. i 8. juna 2022. godine. Registracija za info dane je dostupna na sledećem linku.

Više detalja o uslovima učešća u izazovu i načinu prijavljivanja dostupno je na internet stranici: https://zelena-agenda.euzatebe.rs/rs/konkursi

Javni poziv je objavljen u okviru projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“ koji, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske i EIB-om.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Traže se inovativne ideje za poboljšanje kvaliteta vazduha

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

Agencija za zaštitu životne sredine, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva pomoći će da 15 gradova i opština u Srbiji uspostavi lokalne digitalne registre izvora zagađivanja, radi unapređenja kvaliteta i povećanja količine prikupljenih podataka o zagađenju vazduha, zemljišta, voda i generisanju otpada na lokalnom nivou.

Kancelarija Ujedinjenih nacija u Srbiji objavila je danas da, na Međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo, pokreće plan reagovanja na uzroke i posledice zagađenja vazduha, ističući da je kvalitet vazduha u regionu i dalje alarmantan.

Voćari u selima oko Topole polako završavaju berbu višanja, međutim, nazadovoljni su kvalitetom plodova. Višnja je, kažu, rodila dobro, ali kupci traže samo prvu klasu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета