BERZA: Više kupaca nego pšenice, cena dostigla 37 dinara bez PDV

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Aktivnije tržište pšenice i pozitivan cenovni trend svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležili su berzansko trgovanje tokom ove nedelje.

Ukupno je prometovano 4.934 tona robe, finansijske vrednosti 195.641.950,00 dinara.

Kako je nedelja odmicala, tražnja za kukuruzom je bivala sve veća. Od sredine nedelje, primetna je veća tražnja u odnosu na ponudu. Iako je količinski najviše trgovano kukuruzom, obim trgovanja ovom žitaricom je manji u odnosu na prethodne dve nedelje. Cena kukuruza je tokom nedelje oscilirala, te se ova žitarica trgovala u cenovnom rasponu od 33,50 do 34,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 34,06 din/kg bez PDV-a, što je rast od 3,59%.

Na tržištu pšenice, nastavila se veća tražnja u odnosu na ponudu. Veća aktivnost kupaca, kako domaćih prerađivača, tako i izvoznika, donela je dinamiku na ovom berzanskom tržištu, koja je izostajala od početka meseca. U zavisnosti od parametara kvaliteta, pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 35,00 do 37,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice beleži rast od 2,17%, te ponder cena iznosi 36,01 din/kg bez PDV-a.

U odnosu na prethodnu nedelju, kada je na tržištu soje bio primetan nagli rast cene, ove nedelje beleži se stabilan cenovni nivo. Početak nedelje doneo je nedovoljno interesovanja na strani tražnje, međutim krajem nedelje dolazi do veće aktivnosti kupaca. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 76,50 do 77,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 76,79 din/kg bez PDV-a, što je rast od 0,37%.

Stočnim ječmom trgovalo se, u zavisnosti od parametara kvaliteta, od 32,50 do 33,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju beleži se rast od 0,78%.

Suncokretova sačma, 33% proteina, prometovana je u cenovnom rasponu od 31,00 do 31,50 din/kg bez PDV-a.

Agroinfo.rs

BERZA: Više kupaca nego pšenice, cena dostigla 37 dinara bez PDV

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na Produktnoj berzi, ove nedelje, zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Prvi ugovori za ječam novog roda, rast cene kukuruza, pad cene pšenice i stabilan cenovni nivo soje dešavanja su koja su obeležila nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Ove nedelje aktivnost je bila veća na tržištu kukuruza, koji beleži apsolutni primat u trgovanju.

Smanjena aktivnost učesnika, naročito na strani tražnje, dovela je do negativnog cenovnog trenda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Beleži se i smanjen obim trgovanja na Produktnoj berzi, koji ove nedelje dostiže 1.850 tona (-64,76%), čija finansijska vrednost iznosi 86.930.300,00 dinara (-59,27%).

Rast cena žitarica i izostanak iz trgovanja sojinog zrna, obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета