BERZA:Padaju cene kukuruza i pšenice, slaba potražnja za sojom

pixabay.com

pixabay.com

Smanjena aktivnost učesnika, naročito na strani tražnje, dovela je do negativnog cenovnog trenda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Beleži se i smanjen obim trgovanja na Produktnoj berzi, koji ove nedelje dostiže 1.850 tona (-64,76%), čija finansijska vrednost iznosi 86.930.300,00 dinara (-59,27%).

Na tržištu kukuruza kao i prethodne nedelje, beleži se veća ponuda u odnosu na tražnju. Početkom nedelje ugovori su zaključeni po ceni od 32,80 din/kg bez PDV-a. Kako je nedelja odmicala, slaba zainteresovanost kupaca dovela je do pada cene, te je krajem nedelje zaključen ugovor po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,62 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,73%.

Nakon perioda rasta, pšenica ove nedelje beleži pad cene. Smanjena aktivnost kupaca, uticala je na negativan cenovni trend. Tokom nedelje, vest sa svetskog tržišta o pregovorima Rusije i Ujedinjenih nacija o dozvoli izvoza robe iz basena Crnog mora, uticala je na silazni trend na svetskim berzama, što se odrazilo i na domaće tržište. Ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom rasponu od 42,00 do 42,50 din/kg bez PDV-a. Ponude krajem nedelje, bila su na još nižem cenovnom nivou od realizovanih. Ponder cena iznosi 42,48 din/kg bez PDV-a, što je pad od 1,88%.

Nastavlja se slaba aktivnost učesnika na tržištu soje. Veoma mala ponuda, ali i još slabije interesovanje kupaca doveli su do negativnog cenovnog kretanja. Berzanski ugovori početkom nedelje realizovani su od 76,00 do 76,70 din/kg bez PDV-a. Tokom nedelje, ponude na višim cenovnim nivoima od realizovanih nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 76,34 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,36%.

Stočnim ječmom rod 2021. godine trgovalo se po ceni od 38,30 din/kg bez PDV-a. Suncokretova sačma, sa 33% proteina, prometovana je po ceni od 38,30 din/kg bez PDV-a

Agroinfo.rs/agrosmart.net

BERZA:Padaju cene kukuruza i pšenice, slaba potražnja za sojom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ponuda je bila izuzetno slaba, nekim danima pšenice nije ni bilo u ponudi a cena se kretala između 21,50 i 22,00 dinara po kilogramu bez PDV-a

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Pšenica je protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu pojeftinila oko 6%, kukuruz oko 2, a soja 2,7%, saopštila je ta berza.

U nedelji za nama, zabeleženo je veće interesovanje učesnika na tržištu za novi rod kukuruza i soje. Cenovno, pšenica beleži rast, dok je cena kukuruza rod 2021. u padu. Ukupno je prometovano 4.790 tona robe, finansijske vrednosti 208.474.350,00 dinara, saopšteno je iz Produktne berze.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета