Bliži se grejna sezona: Drva najjeftinija, pelet najtraženiji

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Grejna sezona se bliži, a mnogi koji sami obezbeđuju sirovine za ogrev se preračunavaju šta im se najviše isplati da koriste ove zime.

U našoj zemlji najjeftinije je grejati se na drva, ali se onda postavlja pitanje koje drvo je u pitanju, koliko je kalorično i možemo li se samo sa njim dovoljno ogrejati tokom zimskog perioda. Prema računici, za jedan dom od 60 kvadrata potrebno je izdvojiti oko 38.000 dinara, dok je ubedljivo najskuplje grejati se na struju. U tom slučaju biće vam potrebno oko 130.000 dinara za istu kvadraturu. 

Za ugalj važi da je dosta prljav, ali je suvi vrlo dobar za grejanje, naročito ako se kombinuje sa drvima. Na stovarištima tvrde da su najtraženiji briketi i pelet, uprkos činjenici da su drva i dalje najpovoljnija, a prema podacima, čak 40 odsto domaćinstava greje se pomoću čvrstog ogreva, preneo je Niški Portal.

Kada je pelet u pitanju, grejanje je mnogo jednostavnije i ekološki prihvatljivije. On ne sadrži dodatna veziva, aditive i hemikalije, ali je i skuplji od drva. Za kuću od 60 kvadrata je potrebno izdvojiti 50.000-60.000 dinara. Ipak, ovo je sve popularniji način grejanja kod nas.

Centralno grejanje se u proseku plati oko 85.000 dinara za stan pomenute kvadrature, a ako se porodica greje na TA peć, potrebno je izdvojiti oko 48.000 dinara, ali samo kada se peć puni noću po jeftinijoj tarifi.

Agroinfo.rs

 

Bliži se grejna sezona: Drva najjeftinija, pelet najtraženiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

"Ukoliko insistirate na oblicama, onda jedan metar takvih drva košta 12.000 dinara", dodaje naš sagovornik.

Prodavci ogreva ne pamte da je kupovina drva krenula ranije. Poskupljenje goriva i povećana tražnja, kao i nedostatak radne snage utiču na cenu ogreva, koja se menja iz dana u dan, a za trećinu je viša nego prethodnih godina.

Najave da nas očekuje veoma neizvesna zima što se tiče, pre svega, snabdevanja strujom i gasom, odrazila se i na cene drugih energenata, pre svega ogrevnog drveta, uglja i peleta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета