Cena raste, a ture se čekaju i po tri meseca! Kupovina drva nikad ranije nije počela

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Prodavci ogreva ne pamte da je kupovina drva krenula ranije. Poskupljenje goriva i povećana tražnja, kao i nedostatak radne snage utiču na cenu ogreva, koja se menja iz dana u dan, a za trećinu je viša nego prethodnih godina.

Iako smo na pragu leta, mnogi bi da se na vreme pripreme za zimu. Najviše se traži ogrevno drvo, ali ga u prodaji nema dovoljno. Nestašica ogrevnog drveta zabrinjava i jagodinske penzionere, koji godinama drva nabavljaju preko svog udruženja i plaćaju na rate.

- Još nismo dali zabranu u Fondu PIO da se potrošačima dug odbija na rate. Ne smemo, jer ne možemo da dođemo do dobavljača", kaže Časlav Đorđević, predsednik Udruženja penzionera Jagodine.

U Nišu kubik i do 8.000
Sa nestašicom rastu i cene. Sada u Nišu za kubik treba sedam i po do osam hiljada, u Jagodini i do devet hiljada dianra, što je za tridesetak odsto više nego prošle godine.

Glavni razlozi su više cene transporta i stvaranje zaliha, ali i nedostatak radne snage. Milan Milenković iz niškog "Drvoogreva" napominje da je jako teško doći do drvoseče.

- Trenutna cena u šumi koju svi plaćamo kreće se od pet do šest hiljada dinara po metru kubnom", navodi Milenković.

Prodavac ogreva Siniša Mitić kaže da je to što se dešavalo sa izvozom izazvalo paniku i strah, pa su se kupovale velike količine.

"Ukrajina je možda najveći proizvođač peleta u Evropi, pa su mnogi koji su se grejali na taj energent prešli na drva", dodaje Mitić.

Teško je predvideti kako će se dalje kretati cene, ali se stabilizaciji na tržištu nadaju i kupci i prodavci. Kažu da nije od koristi što im se smeši dobra zarada kad imaju na čekanju ture za naredna tri meseca, a nisu sigurni da mogu da obave posao.

Agroinfo.rs/novosti.rs

Cena raste, a ture se čekaju i po tri meseca! Kupovina drva nikad ranije nije počela

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najave da nas očekuje veoma neizvesna zima što se tiče, pre svega, snabdevanja strujom i gasom, odrazila se i na cene drugih energenata, pre svega ogrevnog drveta, uglja i peleta.

Raketa peć je efikasan i toplo spaljivanje šporet pomoću malog prečnika ogrevnog drveta. Sistemi sagorevanja kod raketnih peći zaslužuju pažnju iz više razloga.

Čak 40 odsto građana Srbije se greje na čvrsto gorivo. Interesovanje za ugalj ove godine je smanjeno, a ogrevno drvo je poskupelo za 10 odsto.

Grejna sezona se bliži, a mnogi koji sami obezbeđuju sirovine za ogrev se preračunavaju šta im se najviše isplati da koriste ove zime.

Cepanje drva sekirom oduzima dosta vremena, energije, a i nije preporučljiva opcija za vašu kičmu. Zato je korišćenje cepača za drvo idealan način da pripremite drva za ogrev na brz, efikasan i jednostavan način.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета