Carinska stopa na uvoz kikirikija smanjena sa 5 na 2 odsto

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Niža carinska stopa na uvoz kikirikija je rezultat uspešno realizovane inicijative koju su Privredna komora Srbije i njene članice iz konditorske industrije uputile nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

Carina na kikiriki je smanjena sa dosadašnjih 5 na 2 odsto, a ovo je veoma dobra vest za konditorsku industriju u našoj zemlji. Niže carine će omogućiti konkurentniju poziciju na međunarodnom tržištu, ali i godišnje uštede do 300.000 evra, saopštila je Privredna komora Srbije, a preneo Telegraf.

Iz kompanija Atlantik Štark i Pepsiko Zapadni Balkan, koje inače uvoze najviše sirovog kikirikija, poručuju da je dobrodošla svaka olakšica kada je u pitanju nabavka sirovina i da će ovo pomoći konditorima da se malo lakše nose sa povećanjem cena ostalih sirovina.

Marko Njavro, generalni direktor Atlantik Štarka kaže da je važno da se prati i kretanje cena osnovnih sirovina, kao što su brašno, šećer, biljna ulja kako bi se usled nekih nepredviđenih poremećaja preduzele adekvatne mere u slučaju monopolskih tendencija i otkupnih cena.

- Domaći proizvođači očekuju da im svojim merama država samo izjednači uslove poslovanja u odnosu na prisutnu konkurenciju, što bi se automatski odrazilo i na unapređenje konkurentnosti i izvoza“, rekao je Njavro.

- Kompanija Pepsiko Zapadni Balkan podržava sve pozitivne podsticaje domaćoj privredi koji doprinose konkurentnosti kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima. Pozitivan odgovor u vezi olakšica na uvoz kikirikija daje značajan stimulans dugoročnim investicijama naše kompanije. Naš cilj je da ostvarene uštede preusmerimo na strateško plasiranje naših proizvoda kako na lokalno i regionalno tržište, tako i na tržišta u zemljama Evropske Unije na kojima smo prisutni i gde očekujemo potencijalni rast izvoza u predstojećem periodu - rekao je Nuno Pinto Leite, generalni direktor kompanije Pepsiko Zapadni Balkan.

Prema njegovim rečima, smanjenjem carinske stope na uvoz kikirikija svi koji koriste ovu sirovinu dobiće veću konkurentnost u poređenju sa uvoznicima gotovih proizvoda iz Evropske unije i drugih zemalja, a koji ne zavise od carinskih troškova izvoza.

Carina od pet odsto uvećava cenu gotovog proizvoda za oko četiri procenta, a smanjenem na dva procenta stvoreni su uslovi da kompanije iz Srbije na ravnopravnoj osnovi sa drugim konditorima pronađu svoje mesto i učvrste pozicije u međunarodnoj trgovini, objašnjava Saška Biorčević iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

 

 

Carinska stopa na uvoz kikirikija smanjena sa 5 na 2 odsto

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković začudila se kad su poslanici opozicije u raspravi o Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godine izneli tvrdnju da država poljoprivrednicima duguje 250 miliona evra na ime neisplaćenih subvencija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета