Dešifrovanje genoma luka pomoći će u razvoju novih selekcija otpornih na sve češću sušu

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Stručnjaci sa Instituta u Vageningenu dešifrovali su kompletan genom luka. To će pomoći selekcionerima da razviju nove selekcije luka koje su otporne na različite uslove gajenja, pre svega na sve izraženiju sušu.

Naučnici kažu da je posao otkrivanja genoma bio ogroman, jer je genom luka 16 puta veći od, na primer, genoma paradajza, a pet puta je veći od ljudskog genoma.

Luk je jedno od najviše gajenih povrća u svetu, pun je vitamina i minerala. Predstavlja važnu komponentu ishrane u mnogim zemljama. Zbog toga je važno da se stvore različite selekcije  koje će moći uspešno da se gaje u različitim proizvodnim regionima.

Poznavanje genoma će, na primer, omogućiti  efikasniju borbu protiv gljivičnih oboljenja koja mogu da unište rod.

Naučnici kažu da sada kada je poznat ceo genom, selakcioneri mogu da kombinuju korisna svojstva različitih selakcija luka, ali i da ih „pozajmljuju“ od divljih srodnika.

Veruje se da će otkriće genoma, koje će biti na raspolaganju selekcionerima širom sveta, dvostuko ubrzati selekcionerski posao.

To je veoma važno za stvaranje novih produktivnijih selekcija, jer se potražnja za lukom povećava za 800.000 tona svake godine.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Dešifrovanje genoma luka pomoći će u razvoju novih selekcija otpornih na sve češću sušu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Maslinovo ulje je poskupelo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gde se proizvodi oko 40 odsto maslinovog ulja

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Najnovija istraživanja donose listu od 20 najjačih bolova koje čovek može da oseti, ali na njoj nema porođajnih koji se često navode kao najjači bolovi u prirodi.

Prethodna godina za agrar je bila vrlo specifična. Pojedine kulture su slabije rađale zbog sušnog perioda, dok su druge beležile rekorde. Cene hrane su porasle, a zarada od prodaje na inostranom tržištu porasla.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета