DOK ‘ZEMLJA SELJAKA’ UVOZI JEFTINO MESO IZ EVROPE, domaći stočari na gubitku po svakom tovljenom grlu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U poslednjih mesec dana u Srbiji cene svinjskog i junećeg mesa su pale manje od prozvođačkih, a smanjena je i tražnja pa stočari ne znaju šta će sa viškovima, a uvozi se jeftino smrznuto svinjsko meso iz Evrope.

Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić rekao je da je proizvođačka cena žive vage tovljenika 160 dinara po kilogramu, a da trgovci plaćaju kilogram od 130 do 135 dinara po kilogramu.

 Prema njegovim rečima zgajivači svinja imaju gubitak po svakom tovljeniku po 2.000-3.000 dinara.

-I prasetina je pojeftinila i kilogram košta 160 dinara, a proizvođačka cena je 190 dinara po kilogramu jer su poskupeli pšenica, kukuruz i soja. U poslednjih deset godina nikad nije bilo gore, rekao je Erić za preneo portal 021.

Kako je dodao klaničari iz Srbije svakog meseca iz evropskih zemalja uvezu jeftino meso za preradu u vrednosti od tri do pet miliona evra jer je ponuda velika pošto je Kina zbog svinjske kuge u Nemačkoj prestala da ga uvozi iz tih zemalja.

Kobni Sporazum o pridruživanju

Kobni Sporazum o pridruživanju
Erić je rekao da su im u Ministarstvu poljoprivrede Srbije rekli da ne mogu da zabrane uvoz tog mesa zbog Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

Uzgajivači svinja koji su se opredelili isključivo za tu granu stočarstva, prema njegovim rečima, uzeli su podsticaje za opremu i za uzgoj svinja koji po krmači iznosi 15.000 dinara godišnje i "ne mogu sada da ugase tu proizvodnju, pa su u velikom problemu.

 Kako kaže Etić zna se koja firma koja neprekidno uvozi.

 

- Uvozi smrznuto meso i prerađevine i svaki taj šleper za nas znači da 1.000 svinja neće biti prodato, rekao je Erić.  On je dodao da je "u socijalizmu postojao lanac od proizvođača do klaničara i trgovca, a da su sada pokidani i da trgovci ucenjuju klaničara, a oni proizvođače.  Iako je cena žive vage stoke pala u mesarama, kako je rekao, nisu smanjene maloprodajne cene mesa kao da ga od proizvodđača još kupuju po 170-180 dinara po kilogramu.

Slaba tražnja urniše  ponudu i naredne godine
 Predsednik Udruženja Agroprofit Čedomir Keco rekao je da je sličan problem i sa junetinom jer je trenutno na tržištu višak od oko 8.000-9.000 junadi koje nemaju kome da se prodaju, a u Srbiji je potrošnja tog mesa samo 4,5 kilograma godišnje po glavi stanovnika.

 Prema njegovimn rečima proizvođači zbog toga nisu mogli da iskoriste ni pola sredstava koja su izdvojena za premije kako bi im se pomoglo jer je ona bila uslovljena nalaženjem kupca i prodajom.

-Posledice tako slabe tražnje će biti smanjenje proizvodnje i slabija ponuda naredne godine, ocenio je Keco.

Izvor:Glas javnosti

DOK ‘ZEMLJA SELJAKA’ UVOZI JEFTINO MESO IZ EVROPE, domaći stočari na gubitku po svakom tovljenom grlu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Više udruženja proizvođača mleka iz različitih delova Srbije, zatražilo je od Vlade Srbije, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoporivredu i ministarke Jelene Tanasković, da hitno usvoje njihove zahteve i preduzmu mere za spasavanje domaćih farmi krava.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u III kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, povećane su za 28,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета