Domaća zimnica znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu

Foto:Unsplash.com

Foto:Unsplash.com

Na najvećem sajmu zimnice u regionu, održanom u Koceljevi, proizvođači iz ovog kraja i cele Srbije izložili su široku lepezu slatkih i slanih proizvoda.

Harmoniji boja i ukusa upakovanih u tegle i flaše nisu mogli da odole brojni kupci koji su sajamsku manifestaciju iskoristili za kupovinu zimnice.

Ali, mnogi su ostali zatečeni kada su videli da im za to, u odnosu na prošlu godinu, treba više novca, pošto su zbog sušne godine i skupog voća i povrća proizvođači podigli cene.

– Cene su više nego prošle godine, ali ne toliko koliko su poskupeli, na primer, paradajz i paprika. Ima za svakoga ono što poželi, a cene su različite. Paprike punjene kupusom su 350 dinara, a zaštitni znak našeg domaćinstva je paprika somborka punjena feta sirom u devičanskom maslinovom ulju koja košta 1000 dinara – kaže Slavica Mitrović koja je do sada pripremila 3.000 tegli različitih proizvoda.

Najtraženije su, kao i svake godine, tegle sa ajvarom. Domaći ajvar od pržene paprike prodavao se između 700 i 800 dinara, što je nekoliko puta skuplje nego u marketima.

– Skupo je, jer sada u marketima na akcijama tegla ajvara može da se kupi za manje od 200 dinara. Ali, domaći ajvar nema premca i kvalitet mora da košta više – priča zadovoljni kupac iz Šapca.

Na tezgama je bilo svega – od “klasične” zimnice kao što su turšije, razne salate, pečene paprike, kornišoni, preko pasterizovanih i organskih sokova i sirupa, domaće rakije, meda do neverovatnih đakonija.

Danica Marić iz Aleksandrovca prodaje slatko od ljubičice, koje reklamira kao lek za bolesti sinusa, pluća i bronhija.

– Jedna kašičica je dovoljna umesto antibiotika. Priprema je jako komplikovana i traje dugo. Ljubičica mora da održi strukturu i boju, da bude kao što je ubrana, da ne bi izgubila lekovita svojstva – objašnjava Danica.

Osim jedinstvenog slatka od ljubičica, mnogima je bilo teško da poveruju da slatko može da se napravi i od čili papričica. Ovaj slatki, ukusan i zdrav delikates se priprema sa jabukovim sirćetom i medom,
“slaže se” sa sirevima, mesom, ribom i gulašom.

Brojne domaćice iz Koceljeve su nekada radile u fabrici “Voćar”, koja je zbog neuspešne privatizacije prestala da radi pre petnaestak godina, a sada na svojim njivama proizvode gotovo celokupan asortiman zimnice, kako vole da kažu – od semenke do tegle.

Agroinfo.rs /Telegraf

Domaća zimnica znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od parike se pravi ono što svi najviše vole da jedu zimi, a to je ajvar. Ali, paprike mogu da se koriste na više načina.

Sigurno će vas oduševiti ovaj recept koji će te praviti stalno. Još jedna prednost je to što su izuzetno jednostavne za pravljenje. Uživajte u mandarinama iz tegli.

Ovo voće je posebno zdravo jer sadrži velike količine minerala bakra, kalijuma i fosfora, kao i biljna vlakna i vitamine A; B1 i B2; E; C i folnu kiselinu.

Zimnica je već uveliko na našim trpezama i poznati smo po tome da volimo da je konzumiramo u velikim količinama tokom zime. Međutim, koliko je ona zapravo zdrava?

Ljubitelj ste grožđa, onda je ovo idealan recept za vas jer ga ovako možete jesti cele godine.

Priprema zimnice je uveliko u toku, a jedan od glavnih koraka je da tegle budu čiste i na adekvatan način sterilizovane kako bi se proizvod u tegli što duže održao.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета