Država je za tri godine dala u zakup više od 5.000 hektara zaparloženog zemljišta

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Time su doprineli povećanju poljoprivredne proizvodnje, novim investicijama i zapošljavanju. Na ovoj zemlji, investitori u uložili u podizanje zasada voća i vinove loze, u proizvodnju koja donosi visoke prihode.

Kako je objasnio Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredna zemljišta, uzimanje u zakup ovakvih oranica mogu da konkurišu svi poljoprivrednici, koj imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

- Zemljište se u zakup izdaje na osnovu javnog konkursa koji oglašavaju jednice lokalne samouprave, za zemljište na svojoj teritoriji, a proces izdavanja je digitalizovan - ističe Lakić. - Zainteresovani poljoprivrednici su dužni da prilože potvrdu iz registra poljoprivrednih gazdinstava koju izdaje uprava za trezor da su nosioci gazdinstva u aktivnom statusu. Početna cena zakupa je nula dinara, a tolika i ostane ukoliko neko ne ponudi više. Ova cena važi samo za prvih pet godina, koliki je i rok da se zemljište stavi u funkciju. Posle toga, plaća se drugačije, a to zavisi od površine koja je uzeta u zakup.

Kako kaže direktor Lakić, za površine manje od 10 hektara plaća se zakupnina, koja je za 10 odsto manja, od prosečne cene arende u tom mestu.

Izvor:novosti.rs

Država je za tri godine dala u zakup više od 5.000 hektara zaparloženog zemljišta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu, gde je hektar dostigao cenu od 31.900 evra, dok je najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za 300 evra.

Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u 2021. godini prometovano je u opštini Žitište po ceni od 3,5 miliona evra za 303 hektara, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

U Zrenjaninu je 30. marta objavljen je oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u dugom krugu javnih nadmetanja za područje grada, a ukupna površina koja je raspoloživa za davanje u zakup iznosi 7.783 hektara.

Prethodnih dana raspisani su javni oglasi za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u gradu Šapcu i opštinama Šid, Čajetina, Inđija i Odžaci.

Najskuplja poljoprivredna zemljišta u četvrtom kvartalu 2021. godine bila su u Sremu, Južnoj Bačkoj , a pojedine parcele vrede i kao pola stana u Novom Sadu, na primer.

Drugi krug javnih nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u gradovima Vranje i Valjevo, kao i u opštinama Surdulica, Ćićevac, Bojnik, Sokobanja i Sjenica, biće održan u predstojećem periodu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета