Država platila 12 miliona Savezu vinara za informacije koje su besplatno dostupne na Vikipediji

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Poljoprivredne stručne službe iz nekoliko gradova su po nalogu Ministarstva poljoprivrede morale da kupe elaborate o vinogradarstvu od Saveza vinara i vinogradara za 12 miliona dinara. Portal 'Pištaljka' objavio je da se elaborat, u koji su njihovi novinari imali uvid, dobrim delom sastojao od podataka koje se besplatno mogu naći na internetu.

Elaborati o vinogradarstvu su kupljeni od Saveza vinara i vinogradara, udruženja bliskog vlasti koje je registrovano na adresi Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Elaborati, u koje je 'Pištaljka' imala uvid, iz nepoznatih razloga nisu dostupni javnosti.

Jedan od njih, u koji su novinari imali uvid, je u stvari pauer point (PowerPoint) prezentacija koja u najvećem delu sadrži podatke i analize globalnog tržišta prodaje vina i opšte smernice za razvoj ove industrije.
 
Od 138 stranica ovog elaborata, svega sedam je posvećeno lokalnim karakteristikama koje su opet toliko uopštene da se među njima teško može pronaći neki konkretan savet ili preporuka za vinogradare iz konkretnog područja. Svi podaci o lokalnim karakteristikima su javno dostupni podaci na Vikipediji ili u dokumentu "Vinski atlas" koji je 2015. godine sačinio Republički zavod za statistiku.
 
Savez vinara je za ovaj posao angažovan po nalogu Ministarstva poljoprivrede i mimo Zakona o javnim nabavkama. Naime, tokom 2019. i 2020. godine stručne službe iz 14 različitih gradova uplatile su Savezu vinara i vinogradara (SVS) ukupno 12,5 miliona dinara, zabeležila je Uprava za trezor. Svaka uplata bila je manja od 500.000 dinara što je zakonska granica za sprovođenje javnih nabavki.
 
Da su stručne službe kupile elaborate suprotno svrsi za koju su osnovane, tvrdi profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Miladin Ševarlić. On je objasnio da su strategije razvoja potrebne, ali da je normalan put da ministarstvo ili neki institut to kupi, a ne pojedinačne stručne službe. 
 
- Neprihvatljivo je da svaka vaška kupuje obaška - rekao je Ševarlić.
 
Javno dostupni podaci iz baze Agencije za privredne registre govore da Savez vinara i vinogradara nema zaposlenih, da je osnovan 2019. godine i da je već iste godine poslovao sa minusom od devet miliona dinara. Prihodi u 2020. godini ovom udruženju su drastično porasli, pa je te godine ukupno prihodovalo 25.321.000 dinara od čega je šest miliona udruženje dobilo donacijom i subvencijom, dok je ostatak zaradilo prodajući robe i usluge, navodi se u finansijskom izveštaju za 2020. godinu. Rashodi udruženja su najvećim delom knjiženi kao nematerijalni troškovi. Prošlu godinu SVS je završio u plusu od 391.000 dinara.
 
Ministarstvo poljoprivrede je odbilo da objasni zbog čega je savetodavnim službama (PSSS), od kojih svaka ima bar po jednog inženjera savetodavca iz voćarstva i vinogradarstva, naložilo da kupe elaborate. Na pitanja novinara portala 'Pištaljka' nije odgovorila pres služba, a ministar Branislav Nedimović i pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević nisu se javljali na telefone, niti su odgovorili na više mejlova i sms poruka koje su poslate. Takođe, Savez vinara i vinogradara Srbije odbio je da odgovori na pitanja novinara o spornoj temi. Kontaktiraani su i drugi profesori sa fakulteta, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, ali nisu dozvolili da budu citirani u tekstu, niti su želeli da javno razgovaraju o ovoj temi. Bez obzira na to, mišljenja ovih stručnjaka su podeljena, pa dok jedni samtraju da nije uobičajeno da poljoprivredne stručne službe, koje savetuju proizvođače, kupuju savete od proizvođača, drugi u tome ne vide nikakav problem.

'Pištaljka' je ranije pisala da je jednoj sednici upravnog odbora u proširenom sastavu uz državne funkcionere prisustvovao i sin predsednika Republike Danilo Vučić. Ni tada, a ni sada nema objašnjenja od SVS da li sin predsednika ima neku funkciju u Savezu. Ovo objašnjenje novinari nisu dobili ni od ministra Nedimovića, koji je kao gost takođe bio na istoj sednici.

Agroinfo.rs/pistaljka.rs

 

 

Država platila 12 miliona Savezu vinara za informacije koje su besplatno dostupne na Vikipediji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Čuveni italijanski vinar Bibi Grec postavio je rekord za istoriju: boca od 27 litara vina Colore 2016, unikatni primerak koji je napravio lično Bibi Grec, postala je najskuplja ikada prodata flaša italijanskog vina

Posle najave novih protesta i blokada puteva, na poziv Ministarstva poljoprivrede predstavnici proizvođača maline iz Arilja dogovorili su za ponedeljak novi sastanak sa otkupljivačima i proizvođačima, kom će prisustvovati i ministar poljoprivrede.

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета