Državni institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi' prihvatio ponudu privatne kompanije 'Milenijum tim'

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Procenjena vrednost kapitala Instituta „Jaroslav Černi“ je 2,8 miliona evra, a početna cena dela koji se nudi na prodaju je oko 2,58 miliona evra.

Kompanija Milenijum tim (Millennium Team) ponudila je direktorima Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ zajedničko učešće u privatizaciji, što su oni prihvatili, saznaje i prenosi agencija Beta.

U ponudi za kupovinu je 92 odsto kapitala Intituta, a početna cena tog dela je 2,58 miliona evra.

Milenijum tim je rukovodstvu Instituta ponudio formiranje konzorcijuma u kojem bi pored te kompanije bili i generalni direktor i izvršni direktori, pri čemu bi fizička lica učestvovala sa ukupno 30 odsto u tom konzorcijumu.

Po saznanjima Bete, generalni direktor Instituta Dejan Divac i šetorica izvršnih direktora odlučili su da prihvate ponudu Milenijum tima i o tome obavestili zaposlene.

U obrazloženju te odluke oni su naveli da i im je Milenijum tim saopštio da prepoznaje sadašnje dobro poslovanje Instituta, kao i njegov potencijal, da ima nameru da očuva kapacitete i da želi da uloži sredstva u dalji razvoj Instituta, uvažavajući njegovu osnovnu delatnost i poziciju na tržištu.

Podsetili su da Milenijum tim i Institut već dve godine zajedno učestvuju na kapitalnom projektu izgradnje beogradskog kanalizacionog sistema, a u pripremi je saradnja i na drugim značajnim projektima.

 
„Našli smo se u izazovnoj i rizičnoj situaciji, jer smo dobili mogućnost da preuzmemo značajnu odgovornost za buduće poslovanje Instituta, odnosno da srazmerno delimo efekte uspeha i neuspeha budućeg poslovanja, što istovremeno znači i obavezu srazmernog ulaganja (prilikom kupovine i kasnije investiranja) i u vezi sa tim lično kreditno zaduživanje, u šta bismo morali da se upustimo u slučaju pozitivnog ishoda, odnosno kupovine Instituta od strane konzorcijuma“, naveli su čelni ljudi Instituta.

Dodali su da je Institut u prethodnoj i ovoj godini, uprkos pandemiji kovid-19, ostvario značajan uspeh: stabilno poslovanje, redovnost i rast plata, uspešno izvršenje svih obaveza prema klijentima i kooperantima, dobru poziciju na tržištu i značajne ugovore.

„Očekujemo da će Institut u sledećoj godini, kada će obeležiti 75 godina postojanja, a takođe i u daljem periodu, bez obzira na ishod započetog privatizacionog postupka, nastaviti da obavlja profesionalno sve svoje aktivnosti na istraživanjima, projektima i studijama, da će i dalje razvijati stručne potencijale, uspešno poslovati i zadržati ulogu ključne stručne i naučne institucije u domenu voda u zemlji i regionu, što će se, nadamo se, odvijati u interesu zaposlenih, ali i u javnom interesu svih građana“, istaƒkli su direktori Instituta u pismu zaposlenima.

Agroinfo.rs/beta.rs

 

Državni institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi' prihvatio ponudu privatne kompanije 'Milenijum tim'

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je da je potpisalo ugovor o prodaji 92 odsto kapitala Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi, a novi vlasnik je kompanija Milenijum tim.

Inicijativa 'Pravo na vodu' napominje da se privatizacijom Instituta neće rešiti nagomilani problemi, naprotiv, samo će se produbiti, jer će stručno znanje staviti u funkciju privatnog kapitala umesto javnog interesa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета