Dva dana do kraja konkursa 50:40:10 koje je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Veliko je interesovanje za prvi konkurs Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pod nazivom 50:40:10 namenjenog proizvođačima voća, povrća, grožđa i cveća za koji je do sada stiglo preko 1000 prijava.

Pre nešto manje od mesec dana, Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo konkurs koji je zadržao naziv '50:40:10', a koji je namenjen voćarima, vinogradarima, povrtarima i proizvođačima cveća. Do kraja konkursa ostalo je još dva dana, a do sada je stiglo preko 1000 prijava što je pokazatalj da su poljoprivrednici brzo uspeli da savladaju proces popunjavanja zahteva, navodi se u saopštenju Ministarstva. Ovo je prvi od tri konkursa koje će Ministarstvo poljoprivrede finansirati u saradnji sa Svetskom bankom.

Poljoprivrednicima su u popunjavanju zahteva pomagale Savetodavne službe koje takođe finansira Ministarstvo poljoprivrede, ali i konsultantske kuće čiji troškovi rada će takođe biti priznati za finansiranje projakata koje predlažu proizvođači. Prema dosadašnjoj analizi, najviše je zainteresovanih proizvođača povrća, a zatim voća. Kako je najavljeno, najviše će se finansirati projekti namenjeni unapređenju rada gazdinstva, oni koji su ekološki prihvatljivi i oni koji donose najveću korist proizvođačima. Osim toga, prioritet će imati žene i mladi, članovi zadruga i poljoprivrednici iz manje razvijenih opština.

Konkurs 50:40:10 je osmišljen da poljoprivrednik unapred dobija odobrena sredstva na osnovu projekta, tako da polovinu njih dobija bespovratno, 40% se finansira iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva, a svega 10% je lično učešće poljoprivrednika. Prve isplate novca očekuju se u oktobru i to voćarima, vinogradarima, povrtarima i proizvođačima cveća koji su prvi i podnosili zahteve dok će ostali novac dobijati do kraja godine.

U julu mesecu se očekuje novi poziv i on će važiti za stočare, dok će ratari moći da se prijave u septembru. Za ove namene predviđeno je 20 miliona evra, a na konkurs mogu da se prijave manji i proizvođači sa srednjom veličinom poseda koji nisu u mogućnosti da konkurišu za IPARD sredstva.

Agroinfo.rs

Dva dana do kraja konkursa 50:40:10 koje je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета