Ekološka udruženja traže hitno povlačenje izmena Zakona o vodama koje smatraju spornim

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) ocenjuju da je sve sporno u vezi sa izmenama Zakona o vodama koje su u skupštinsku proceduru ušle po hitnom postupku, bez organizovanja javne rasprave u kojoj bi građani mogli da utiču na predlog zakona.

Isključivanjem javnosti, direktno su prekršeni članovi 76. i 77. Zakona o državnoj upravi, a izmenama Zakona se predviđa uvođenje mehanizma „neposredne pogodbe" pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje splavova.

- Ove izmene i dopune nisu bile najavljene nijednim javnim dokumentom, ili izjavama zvaničnika, a zapanjujuće je da se na sajtu Direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne nalazi ni Predlog zakona, niti bilo kakva informacija koja bi upućivala da se radi na izmenama Zakona o vodama – kaže za medije advokat Jovan Rajić, predsednik UO RERI.

Takođe, Rajić objašnjava da ovaj primer pokazuje da se Predlogom zakona značajno menja regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem, te da se nikako ne radi o tehničkim izmenama za koje javnost nema interes, već o suštinskoj promeni procedure odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima. Na ovaj način se, kaže, dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro, a to je voda.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavljuje milijarde evra ulaganja u vodu i njenu zaštitu, ali ekološki aktivisti i predstavnici nevladinih organizacija ističu da će, ako izmene zakona budu usvojene, investitori moći direktnom pogodbom da dođu do splavova i vodnih površina čime će biti omogućene koruptivne aktivnosti zbog načina korišćenja i davanja u zakup vodnog zemljišta.

Agroinfo.rs/danas.rs

 

 

Ekološka udruženja traže hitno povlačenje izmena Zakona o vodama koje smatraju spornim

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poziv je namenjen predstavnicima organa i organizacija, poslovnih udruženja, privrednih subjekata, stručnoj javnosti, poljoprivrednim gazdinstvima, poljoprivrednicima i drugim zainteresovanim licima.

Branislav Nedimović, Ministar poljoprivrede najavio je danas da će na jesen početi široka javna rasprava o novom predlogu izmena Zakona o vodama, kao i da će moći svi da učestvuju u toj raspravi. Rasprava će početi u septembru, oktobru ili novembru.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da se jedan od ključnih razloga za izmene zakona o zaštiti prirode odnosi na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima čime se obezbedjuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je područje i proglašeno zaštićenim.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета