Evropska komisija odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez dodatnih zahteva

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Evropska komisija je, nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura, odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva, javljeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Izdatim odobrenjem Srbija je postala treća država na svetu koja sada može da izveze sadnice leske na teritoriju Evropske unije, a nakon odluke EU da obustavi uvoz visokorizičnog bilja iz svih zemalja još 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su prve zemlje koje su dobile izuzeća Japan, Australija, Srbija, potom Novi Zeland, SAD i Turska.

Istaknuto je da je Srbija tom odlukom EK među prvim zemljama koje su bile u stanju da pripreme izuzetno obimne materijale, koji su pored ostalog podrazumevali prikupljanje svih naučnih i tehničkih podataka ikada objavljenih po pitanju štetnih organizama vezanih za tu biljnu vrstu uključujući i sitem organizacije kontrola, te izveštaje o registraciji pesticida.

Podseća se da je ovo druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine.

U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica ostalog koštunjavog voća.

Iz Ministarstva poljoprivrede su naglasili da je odobravanje izvoza je od izuzetnog značaja za srpske rasadničare iz Rasinskog okruga, teritorije Grada Šapca i Zapadnobačkog okruga koji su takođe imali veliki udeo u pripremi teške i obimne dokumentacije.

Agroinfo.rs

Evropska komisija odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez dodatnih zahteva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Orašasti plodovi ne sadrže gluten i zato su dobra zamena za glutenska brašna kod osoba koje pate od celijakije.

Savet za poljoprivredu u Lazarevcu danas raspisao je 21. marta Javni poziv za dodelu sertifikovanog sadnog materijala voća i vinove loze, a svi zainteresovani Lazarevčani se mogu javiti u roku od 20 dana od objavljivanja poziva.

Lešnik (lat. Corylus avellana L.) je voćna vrsta koja ima značajnu potržnju na domaćem i svetskom tržištu. Jezgra leske predstavaljaju izvor velikog broja korisnih jedninjenja, kao što su ulja, belančevine, ugljeni hidrati, mineralne materije I vitamini, te sadrži veći broj jedinjenja koji imaju pozitivan efekat na zdravlje ljudi.

NVO Zeleni razvojni centar nastavlja akciju “Posadi svoj hlad” besplatne podele sadnica jasena i u 2021. godini, saopštio je Slovenački poslovni klub. Nakon uspešne akcije podele 60.000 sadnica u protekloj godini, cilj za 2021. je da podele 40.000 sadnica belog jasena građanima širom Srbije

Kao glavni uzrok krčenja šuma navodi se širenje poljoprivrednih površina za proizvodnju soje, govedine, palminog ulja, kafe. Za 30 godina uništeno je područje veličine EU, pa je Evropska komisija usvojila važnu meru protiv krčenja šuma.

Uprkos sporom prvom kvartalu, ukupna vrednost poljoprivredno-prehrambene trgovine EU (izvoz plus uvoz) za period januar-jun 2021. godine iznosila 157,1 milijardi evra, pokazuje najnoviji mesečni izveštaj Evropske komisije

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета