Francuska daje Srbiji u zajam 50 miliona evra za borbu protiv klimatskih promena

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Francuska agencija za razvoj (AFD) je na zasedanju Odbora za strane države u sredu 7. aprila odobrila prvu fazu zajma za javni sektor za podršku Srbiji u njenoj reformi u oblasti klimatskih promena.

U okviru ovog programa koji, u početnoj dvogodišnjoj fazi, obuhvata zajam od 50 miliona evra i subvenciju od 500.000 evra, Vlada Srbije može da računa na finansijsku i tehničku podršku AFD-a u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta.

Na ovaj način AFD podržava mapu puta definisanu Zakonom o klimatskim promenama koji je usvojen 18. marta u Skupštini Republike Srbije. Uspostavljanjem okvira za usvajanje mera u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i jačanja otpornosti različitih sektora srpske privrede na klimatske promene, ovaj zakon donosi i pravni osnov za realizovanje klimatskih obaveza zemlje u skladu sa Pariskim sporazumom.

-Kroz ovaj program, koji je rezultat zajedničke inicijative razvijene u saradnji sa Svetskom bankom, AFD pokazuje svoju posvećenost pružanju podrške Srbiji u sprovođenju mape puta klimatske politike i kreiranje institucionalnog okruženja za razvoj zelenih i klimatski otpornih infrastruktura na nacionalnom i lokalnom nivou kroz konkretne i značajne usluge za stanovništvo, izjavio je Dominik Otberg, direktor regionalne kancelarije AFD-a za Zapadni Balkan.

Dodao je i da je ovaj program u skladu sa obavezama koje je Francuska preuzela da podrži reforme Srbije u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji.

-Usvajanje zakona o klimatskim promenama je značajan napredak za konkretizovanje mape puta, koju ponosno podržavamo, zaključio je Otberg.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Francuska daje Srbiji u zajam 50 miliona evra za borbu protiv klimatskih promena

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Više udruženja proizvođača mleka iz različitih delova Srbije, zatražilo je od Vlade Srbije, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoporivredu i ministarke Jelene Tanasković, da hitno usvoje njihove zahteve i preduzmu mere za spasavanje domaćih farmi krava.

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić najavio je prilikom posete Svilajncu da se radi na novom programu pomoći zadrugama vrednom pola milijarde dinara, koji počinje od jeseni.

Ptičiji grip hara Evropom, a u Francuskoj je od novembra prošle godine uništeno više od 13 miliona komada živine zbog ove pošasti.

Očuvanje zemljišta jedan je od glavnih problema u vremenu jakih klimatskih promena i izazov sa kojim se susreće čitavo čovečanstvo.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa ambasadorom Francuske Pjer Košarom sa kojim je razgovarao o procesu evrointegracija u kome se nalazi Srbija i podršci koju nam na tom putu pruža Francuska.

Evropska unija će izdvojiti osam miliona evra kako bi pomogla Srbiji da pokrene ”zelenu” transformaciju, najavio je ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nj.E. Emanuele Žiofre.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета