GDE SMO PO CENAMA U ODNOSU NA EVROPU: Poskupljenja struje neće biti bar do polovine naredne godine

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Cena struje za građane Srbije neće poskupeti do kraja godine, ali i najmanje do polovine naredne godine. Prema rečima Milorada Grčića, v.d. direktora EPS-a, cene struje u našoj zemlji su najniže u Evropi.

Grčić je rekao da građani mogu po ovom pitanju da budu mirni, te da je ovakvoj stabilnoj situaciji kada je struja u pitanju doprinelo odlično planiranje unutar EPS-a i vođenje računa o svakom proizvodnom kapacitetu.

- To je dovelo do toga da Srbija danas ima svoju proizvodnju struje i to je osnovni razlog zašto Srbija ima struju. Zahvaljujući tome možemo da kažemo svim građanima Srbije da ne brinu u narednom periodu, da će imati struju i to po ceni koju danas plaćaju, a koja je najjeftinija u Evropi - rekao je Grčić za Prvu, a preneo Telegraf.

Prema računici Ministarstva rudarstva i energetike, Srbija ima najniže cene električne energije u Evropi iako su postojala poskupljenja i 2017. i 2019. godine.

Iza nas je Severna Makedonija u kojoj se 100 KWH plaća 8 evra, zatim BIH sa 9 evra, Crna Gora i Hrvatska u kojima se ova količina energije plaća 11 evra, dok je kod nas 7 evra. Ipak, jeftinije se struja plaća u Ukrajini, gde za 100 KWH treba izdvojiti 4 evra, što su podaci Evrostata.

Najviše se pak plaća u Nemačkoj, Belgiji i Danskoj - 30 evra za 100 kilovat časova.

Agroinfo.rs

 

GDE SMO PO CENAMA U ODNOSU NA EVROPU: Poskupljenja struje neće biti bar do polovine naredne godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Stradanje ptica na dalekovodima slabo je poznata problematika u javnosti. Te nadzemne konstrukcije koje svima nama dostavljaju električnu energiju mogu biti veoma opasne po ptice ako nisu dobro obezbeđene.

Iako su poslednjih godina zagađenja u našoj zemlji enormna i vrlo opasna po zdravlje ljudi, najveći zagađivači ipak će nastaviti da truju vazduh bar do kraja 2024. godine, ako je sudeći po novom predlogu Vlade koji se odnosi na odlaganje primene Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja.

U našoj zemlji je poslednjih meseci gotovo sve poskupelo, a ako je verovati stručnjacima, ovaj trend će se nastaviti i na jesen. Ovde se naročito misli na poskupljenje prehrambenih proizvoda čije bi cene mogle biti uvećane i do 20 odsto.

U Sevilji, gradu na jugu Španije, započeta je pilot šema upotrebe metana proizvedenog iz fermentisanog voća za proizvodnju čiste električne energije.

Zahvaljujući tome da je u Srbiji usvojen i predlog Zakona o obnovljivim izvorima energije, od leta ćemo moći da budemo i proizvođači električne energije, ne samo potrošači.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета