Za velike zagađivače zakon ne važi: Ponovno odlaganje primene Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Iako su poslednjih godina zagađenja u našoj zemlji enormna i vrlo opasna po zdravlje ljudi, najveći zagađivači ipak će nastaviti da truju vazduh bar do kraja 2024. godine, ako je sudeći po novom predlogu Vlade koji se odnosi na odlaganje primene Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja.

Predlog izmena Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine koji je bez javne rasprave upućen Narodnoj skupštini, pokazuje da Republika Srbija i nadležno ministarstvo za zaštitu životne sredine nemaju kapacitet da sprovode propise. Rok za izdavanje integrisanih dozvola velikim zagađivačima ponovo je pomeren, ovoga puta do kraja 2024. godine. Ovo je jasan signal zagađivačima da zakoni za njih ne važe i da će država uvek biti tu da ih u bezakonju podrži, jer i sama za zakone ne mari i nije u stanju da ih sprovodi, navodi Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu RERI.

RERI napominje da su integrisane dozvole važne jer obezbeđuju zaštitu vazduha, vode i zemljišta od zagađenja, sprečavaju zagađenja i primenjuju najbolja tehničkih rešenja u zaštiti životne sredine. Te dozvole obezbeđuju i da veliki zagađivači posluju u skladu sa visokim standardima zaštite životne sredine i ne nanose štetu zdravlju ljudi.

Integrisanu dozvolu, kako se dodaje, nema nijedna termoelektrana Elektro-privrede Srbije (EPS), nijedno postrojenje kompanije Ziđin u Boru, kao ni železara Smederevu, koji su među najvećim zagađivačima u Srbiji.

Ovaj institut ocenjuje da to pokazuje kako Srbija nema kapacitet da sprovede propise koje sama donosi, jer je jedan rok već istekao krajem prošle godine.

- Predlog izmene Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine bez javne rasprave je upućen Narodnoj skupštini i to je jasnan signal zagađivačima da zakoni za njih ne važe - dodaje se u saopštenju.

Priprema i obrada zahteva za integrisanu dozvolu je zahtevan postupak jer je za to potrebna ozbiljna priprema, stručnjaci i pribavljanje brojnih uslova i odobrenja i to je razlog, kako se objašnjava, što tu obavezu imaju samo veliki zagađivači u skladu sa prirodom svog posla. 

- Sve je to obaveza koja je propisana zakonom, čega su i nadležni organi i kompanije na koje se zakon primenjuje svesni već 18 godina - dodaje se još u saopštenju.

Sa druge strane i država treba da obezbedi administrativne i stručne kapacitete za obradu zahteva za izdavanje integrisanih dozvola, ali već skoro dve decenije ne čini ništa da poveća broj službenika koji izdaju te dozvole.

RERI ocenjuje da Vlada Srbije ne zna odgovor na pitanje kako će otkloniti probleme koji su je sprečavali da sav taj posao odradi u ranije zacrtanim rokovima. RERI smatra da bi svi problemi mogli da se otklone “jednostavnom primenom zakona”.

Ministarstvo zaštite životne sredine je izradilo preliminarni spisak postrojenja koja podležu izdavanju integrisane dozvole i na njemu se nalazi 227 postrojenja. Do danas je, kako se navodi u analizi efekta zakona, izdato svega 46, pa trenutno 181 postrojenje nema neophodne dozvole za rad. Zakonom o zaštiti životne sredine propisano je da inspektor prilikom inspekcijskog nadzora utvrdi da li su ispunjeni uslovi za rad postrojenja i obavljanje aktivnosti i on ima širok spektar ovlašćenja kojima otklanja nezakonitosti.

Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja propisano je da rad postrojenja i obavljanje aktivnosti bez integrisane dozvole predstavlja privredni prestup za koji je predviđena kazna od 150.000 do 3.000.000 dinara, a za odgovorno lice od 30.000 do 200.000 dinara.

RERI je podneo pet zahteva za vanredan inspekcijski nadzor, kao i dve prijave za privredni prestup protiv odgvornih i napominje da se produženjem rokova u korist velikih zagađivača obesmišljava pravni i ustavni poredak Srbije.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Za velike zagađivače zakon ne važi: Ponovno odlaganje primene Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Cena struje za građane Srbije neće poskupeti do kraja godine, ali i najmanje do polovine naredne godine. Prema rečima Milorada Grčića, v.d. direktora EPS-a, cene struje u našoj zemlji su najniže u Evropi.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Kancelarija Ujedinjenih nacija u Srbiji objavila je danas da, na Međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo, pokreće plan reagovanja na uzroke i posledice zagađenja vazduha, ističući da je kvalitet vazduha u regionu i dalje alarmantan.

Termoelektrane na ugalj na zapadnom Balkanu pretnja su zdravlju i bezbednosti evropskog stanovništva zbog povećane emisije štetnih materija, poručili su učesnici panela u sklopu obeležavanja evropske Zelene nedelje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета