HILJADE TONA MALINA JOŠ U HLADNJAČAMA: Proizvođači malina očekuju neizvesnu sezonu

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Prošle godine otkupna cena maline zabeležila je rekord. Međutim, mnogo je proizvođača koji nisu uspeli da naplate potraživanja. Hiljade tona maline još uvek u hladnjačama.

U manjim hladnjačama prošlogodišnje maline su zamrznute, a taj lager nikako da se smanji i dalje čekaju kupce. Božo Joković smatra da država može pomoći odobravanje povoljnijih kredita, jer su se poslovne banke uglavnom povukle iz te oblasti.
 
- I ovde je zakazao menadžment prodaje. Nije naša malina prodavana zato što je u 2022. godini 5.000 tona uveženo maline, po mnogo većoj ceni, nego koja je bila ponuđena nama u prodaji. Mi smo rešili da dođemo u kreditni aranžman sa državom, da nam omoguće kredite, da bi smo isplatili poljoprivredne proizvođače, jer mi smo ušli pošteno u ovo sve, proizveli i moramo ovo i prodati - kaže direktor prve složene zemljoradničke zadruge Naši voćari Božo Joković, prenosi portal Ekapija.

U problemu su ne samo male hladnjače, nego i veliki broj proizvođača, smatra Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku. Pojedini voćari odlučili su da skladište prošlogodišnji rod u tuđim kapacitetima - ne hladnjačara, već proizvođača maline.
 
- Tako da je procena da je oko 5% prošlogodišnjeg roda na taj način lagerovano u našim hladnjačama. I oni su, kažem, u velikog problemu. Takva malina se trenutno prodaje po ceni od 300 dinara, pa čak i 270 dinara na domaćem tržištu, a to je daleko ispod cene po kojoj su prošle godine pisali otpremnice, odnosno, od one neke 510 dinara, 530 dinara, pa čak i 600 dinara, koja je pominjana u otkupu za rod 2022. godine - objašnjava dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Veliki izvoznici će prerađivati samo ugovorene količine sa stranim partnerima. Pojedini smatraju da je Srbija izgubila svetsko tržište, jer je u januaru izvezeno samo 4.700 tona, najmanje za poslednjih petnaest godina. Lageri su puni i treba ih isprazniti kako bi se ovogodišnje voće zamrzlo. Zbog toga i proizvođači i izvoznici smatraju da pre početka berbe treba pronaći rešenje za povratak na svetsko tržište. Kažu da od proizvodnje maline, direktno ili indirektno, živi veći deo Srbije.

HILJADE TONA MALINA JOŠ U HLADNJAČAMA: Proizvođači malina očekuju neizvesnu sezonu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Problemi u malinarstvu prisutni su u celom regionu. U hladnjačama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji i dalje su uskladištene velike količine neprodatog voća iz prošle berbe. Na svim tržištima otkupljivači nezvanično najavljuju znatno nižu cenu od prošlogodišnje, ali s tačnim iznosom još niko ne izlazi.

Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu, gde je hektar dostigao cenu od 31.900 evra, dok je najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za 300 evra.

Maline uglavnom sazrevaju krajem juna, ali morate znati da sezona malina prilično kratko traje. Najvažnije je da nabavite maline koje su čvrste i krupne, ali nemojte birati one koje su preterano zrele.

Hleb „sava“ poskupeće od sutra za tri dinara, pa će umesto dosadašnjih 46 koštati 49 dinara, javlja RTS.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета