Holandski farmeri od države dobili podsticaj da ugase, odnosno smanje proizvodnju

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Industrija svinja u Holandiji, jednoj od najuspešnijih zemalja u ovoj proizvodnji, smanjuje se za 6,7 odsto, odnosno za 278 farmi svinja. To je posledica oštrije politike zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine.

Kako prenosi portal Pigprogres, reč je o pokušaju holandskih vlasti da smanje ukupnu količinu emisije mirisa i azota u zemljištu. U početku je to bio pokušaj da se umanji neprijatan miris u blizini sela i gradova, a poslednjih godina nastoji se redukovati i ukupna emisija azota u zemljištu. Za takozvani „Svinjski uzgoj politike subvencija“ (SRV), dobrovoljni program, ukupno je na raspolaganju bilo 450 miliona evra. Dakle, farmeri su od države dobili podsticaj da ugase, odnosno smanje proizvodnju kako bi se zaštitila životna sredina.

Svih 278 uzgajivača svinja već je primilo prvu uplatu od deset odsto ove subvencije. Njih 163 je već primilo drugu uplatu od 70 odsto, što znači da su svinje uništene – do sredine juna srušena je 21 farma.

U početku su 502 farme izrazile interesovanje za ovaj program ali ih je dosta odustalo pa je i fond iz kojeg se dele podsticaji za gašenje svinjarske proizvodnje smanjen.

Agroinfo.rs

Holandski farmeri od države dobili podsticaj da ugase, odnosno smanje proizvodnju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

U Starom dvoru potpisan je sertifikat kojim je Beograd dobio autentičnu vrstu lala koje će nositi ime po prvoj ženi arhitekti u Srbiji, Jelisaveti Načić. Sertifikat su potpisali glavni urbanista Marko Stojčić, ambasador Holandije Jost Rajntajs i predstavnik projekta „Zeleni gradovi Srbije” Hans Buster.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета