Jačanje poljoprivredne saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem i ministrom poljoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem o unapređenju saradnje Srbije i BiH u oblasti poljoprivrede, posebno stočarstva i mlekarstva.

Jedna od važnijih tema sastanka su bile i moguće investicije u prerađivačku industriju, a potom i plasman robe na „treća“ tržišta.

Ideja zajedničkog nastupa i uspostavljanje jedinstvenog tržišta, bez administrativnih barijera na ovim prostorima, kao što je koncept mini-šengena, svakako je prilika za zemlje regiona da dodatno ojačaju svoje ekonomije, olakšaju poslovanje, kako malih, tako i velikih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača u sektoru hrane, rečeno je na sastanku.

Vrednost robne razmene izmedu dve zemlje u 2020. godini iznosila je gotovo 500 miliona evra, uz suficit na strani Srbije od 330 miliona evra.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Jačanje poljoprivredne saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета