JAVNI POZIV OPŠTINAMA: Od 20 do 60 miliona za puteve, skladišta, hladnjače

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Lokalne samouprave od 11. januara do 1. februara 2022. godine mogu Upravi za agrarna plaćanja predati zahteve za podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj javne infrastrukture.

Pravo na ovu podršku iz državne kase ostvaruje se ako se investicija realizuje u naseljenom mestu koje ima manje od 10.000 stanovnika, prema podacima poslednjeg popisa organa nadležnog za poslove statistike.

Podsticaji lokalnim samoupravama iznose 100 posto vrednosti prihvatljive investicije. Najveći ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari po javnom pozivu i po pojedinoj vrsti podsticaja je 20.000.000 dinara za investicije u izgradnju i opremanje objekata za snabdevanje vodom i objekata putne infrastrukture ili 60.000.000 dinara za investicije u izgradnju i opremanje objekata za skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Sve ovo definisano je pravilnikom i javnim pozivom za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj ruralne javne infrastrukture u 2022. godini.

Preduslov za konkurisanje je nije preduzeta nijedna radnja vezana za realizaciju investicije pre donošenja rešenja o odobravanju prava na podsticaje, osim izrade tehničke dokumentacije za izgradnju objekta u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Takođe, potreban je projekat za građevinsku dozvolu (idejni projekat ili projekat za izvođenje) kao i građevinska dozvola, odnosno rešenje za izvođenje radova, osim za prihvatljive investicije u vrste objekata za koje nije propisano izdavanje građevinske dozvole, odnosno nije propisano izdavanje rešenja za izvođenje radova, kao i za investicije u nabavku nove opreme, mašina i uređaja;

Investicija koja je predmet zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje ne može biti finansirana iz drugih izvora javnog finansiranja.

Šta se sve finansira?

Premet finansiranja može biti izgradnja sistema za snabdevanje vodom, pratećih objekata i instalacija. Recimo, orema za sisteme za snadbevanje vodom i prateće objekte, elektro-ormari za priključak električne energije, nadzor i upravljanje, električni kablovi, optički kablovi, IT hardver i softver, oprema za merenje…

Stopostotni podsticaj daje se i za izgradnju puteva koji povezuju infrastrukturu naseljenog mesta sa glavnim putevima, seoskim obilaznicama, seoskim putevima, javnim pristupnim putevima do farmi, poljoprivrednim zemljištima i saobraćajnim znakovima, pešačkom zonom, osvetljenjem, stajalištima za javni prevoz…

Takođe, za izgradnju objekata za skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda uključujući objekte za prijem i skladištenje sirovina; pranje i čišćenje; sortiranje; sečenje; konzerviranje; sušenje; zamrzavanje; hlađenje (uključujući ULO hladnjače); termičku obradu…

Podsticaji se daju i za opremu za sušenje, zamrzavanje, pranje, čišćenje i sortiranje; opremu i uređaje za prijem, istovar, utovar, preradu, sečenje, rasecanje, pakovanje, obeležavanje, merenje i privremeno skladištenje, uključujući linije za punjenje, mašine za pakovanje, mašine za obeležavanje…

Javni poziv pronađite OVDE.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

JAVNI POZIV OPŠTINAMA: Od 20 do 60 miliona za puteve, skladišta, hladnjače

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Komisija za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Opštine Bela Crkva raspisala je Javni poziv za ostvarivanje prava korišćenja bez plaćanja naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Bela Crkva za 2023. godinu.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Konferencija o digitalnoj pismenosti i samozapošljavanju žena u ruralnim sredinama „Selo na klik“ biće održana 5. maja 2022. godine u Privrednoj komori Srbije sa početkom u 10 časova i okupiće oko 100 predstavnika ženskih udruženja iz cele Srbije.

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji u saradnji sa kompanijama Delta i “Mokrin haus”.

Od danas, 15. aprila, svi zainteresovani pčelari mogu podneti zahteve za ostvarivanje prava na subvencije, kažu iz Uprave za agrarna plaćanja.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета