Jedan čovek je vlasnik 97.124,5 hektara poljoprivrednog zemljišta u SAD

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Čovek koji je u prethodnim godinama masovno kupovao američko poljoprivredno zemljište i vremenom postao vlasnik 97.124,5 hektara je Bil Gejts

Prema pisanju Forbsa, jedan od najvećih igrača na tehnološkom tržištu okrenuo se poljoprivredi kupivši ogromne površine obradivog zemljišta u 18 saveznih država u SAD. Zemljište je kupovao preko sopstvene investicione kuće Cascade Investments.

Ovo nije nikakva novost za Gejtsa, koji se i ranije kroz svoja dobrotvorna društva bavio unapređenjem poljoprivrede.

Međutim, nikada ranije nije bio vlasnik tolike površine poljoprivrednog zemljišta. Za sada nije jasno kako će ga koristiti, ali postoje indicije da će bar deo ove zemlje biti iskorićen za održivu poljoprivredu u skladu sa ciljevima Gejtsove fondacije.

Izvor:bif.rs

Jedan čovek je vlasnik 97.124,5 hektara poljoprivrednog zemljišta u SAD

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Videli su i seljaci da od oranica nema vajde, pa su i oni izašli na ulice. Problem je što se asfalt ne ore. To znaju paori, ali oni koji im kroje sudbinu a od njih hleba jedu, očigledno ne znaju. I ne zanima ih mnogo.

U Srbiji je oko tri i po miliona hektara obradivog zemljišta koje se sve češće koristi za izgradnju industrijskih zona i stambenih kompleksa. Ova poražavajuća činjenica govori u prilog tome koliko ne vodimo računa o našem najvećem bogatstvu.

Cene poljoprivrednog zemljišta u Srbiji prošle godine bile su za tri odsto više nego 2020. godine, a kako pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, rekordna cena neke njive ili oranice dostigla je skoro 41.000 evra za hektar.

Grad Novi Sad raspisao je oglas o davanju u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na svojoj teritoriji u prvom krugu, a nadmetanje će se sprovesti elektronskim putem.

Iako većina, kada se pomene srpska prestonica, pomisli na beton, visoke zgrade, brz život, čak 70 odsto teritorije Beograda je poljopricredno zemljište.

Bil Gejts, američki milijarder, rešio je da svoj novac investira u proizvodnju mleka kojom neće biti izazvana velika emisija štetnih gasova.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета