Ko su najveći zakupci državnog zemljišta u Srbiji?

Foto:pixabay free

Foto:pixabay free

Najveći zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta, pored nekoliko srpskih kompanija, su i one čiji vlasnici imaju pasoše drugih država, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske i Rusije, a cena koju godišnje plaćaju za najam srpskih oranica kreće se od 206 do 288 evra po hektaru na godišnjem nivou.

Rekorder sa iznajmljenih 4.250 hektara je kompanija Al Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali šampion po visini zakupnine je ipak domaća firma "Maglić" koja za hektar plaća 288,35 evr. Doduše, ova firma, značajno manje novca uplaćuje u budžet Srbije jer u najam uzima 1.423 hektara za koji godišnje izdvoji 410.322 evra dok Al Ravafed u srpsku kasu uplati 1.059.652 evra. Prema podacima APR, zakonski zastupnici ove firme su Emil Moukarzel Abdelrahman Abdulla Abdelrahman Abdulla AlMaazmi.

Podaci u koje je "Blic Biznis" imao uvid pokazuju da se na spisku najvećih zakupaca nalazi i firma "Stari Tamiš" iz Pančeva, u kojoj kapital imaju i članovi porodice Miroslava Alekse, koja je u najam uzela 3.754 hektara. Za najam hektra plaća 234,4o evra što parktično znači da godišnje po ovom osnovu izdvoje 877.825 evra. Ova porodica u budžet Srbije dodatno uplaćuje i 337.208 evra i to za najam 1.216 hektara oranica od strane njihove kompanije Almeks iz Pančeva. Pored toga, oni poseduju i zemljište u svom vlasništvu od blizu 10.000 hektara zbog čega su izbili i na drugo mesto srpskih veleposednika.

Među rekorderima je sa 2.311 hektara je i DOO "Poljoprivreda" iz Sente, po podacima APR kao vlasnici kapitala vode se Branko Grubor, Željko Radanović, koja je po najnižoj ceni iznajmila poljoprivredno zemljište od države. Oni po hektaru plaćaju 206,28 evra što je skoro za 80 evra manje od one koja država rentira "Magliću".

Iza nje po površini je PIK "Bečej", koji za 2.274 hektara, plaća 606.521 evro ali i AD Zobnatica iz Bačke Topole, koja od države rentira 1.307 hektara. Ono što je interesantno odgovorna lica, po podacima APR, su ista kao i u kompaniji Al Ravafed, iz Emirata a to su Emil Moukarzel Abdelrahman Abdulla Abdelrahman Abdulla AlMaazmi. Oni godišnje za ove površine izdvajaju 331.063 evra.

Treba da se zna da su ovo najskuplji hektari koje država daje u najam i svi su u Vojvodini. U drugim delovima Srbije cena je uglavnom niža. Ono što je važno, to je da cenu zakupa određuje lokalna samouprava. Opština raspisuje licitaciju, a cena po hektaru zavisi od veličine parcele, kvaliteta, odnosno klase zemljište, dogovora o dužini zakupa, kao i činjenice da li se zemljište graniči sa zemljištem koje potencijalni zakupac već obrađuje.

Za razliku od države, paori svoje oranice pak u zakup daju za mnogo veću cenu, koja se u zavisnosti od kvaliteta zemlje i mesta gde se nalazi, kreću i iznad 1.000 evra po hektaru.

BrankoLakić, v.d. direktora Uprave za poljoprivredno zemljište nedavno je rekao za "Blic Biznis" da iako su oranice na koje država polaže pravo značajno smanjene, površine koje izdaje u zakup ali i prihodi koji se po tom osnovu stiču, su gotovo isti.

"Oni su čak i veći nego pre devet, deset godina što je rezultat planiranja niza aktivnosti Ministarstva poljoprivrede koje preduzelo preko Uprave za poljoprivredno zemljište u prethodnih nekoliko godina. Primera radi 2011. godine država je davala u zakup 260.807 hektara, 2015. 254.937 hektara a prošle godine Uprava je zaključila ugovore o zakupu od preko 278.000 hektara.To pokazuje da su površine uglavnom veće ili iste kao pre deset godina s tim što država u 2020. godini u vlasništvu ima oko 120.000 hektara manje zemlje nego što je imala u ranijem periodu", navodi Lakić.

Najskuplji zakup državnog zemljišta

AL Rawafed Srbuija D.O.O;- 4250 hektara; cena po hektaru 249,33 evra

Stari Tamiš Ad Pančevo - 3.754 hektara; cena po hektaru 234,40 evra

Poljoprivreda DOO Bečej - 2311 hektar; cena po hektaru 206,28 evra

PIK Bečej - 2274 hektara; cena po hektaru 266,72 evra

Maglić AD- 1423 hektara; cena po hektaru 288,35 evra

AD Zobnatica Bačka Topola - 1307 hektara; cena po hektaru 253,30

Almeks DOO Pančevo - 1216 hektara; cena po hektaru 277,31 evra

Agroinfo.rs/b92.net

Ko su najveći zakupci državnog zemljišta u Srbiji?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Drugi krug javnih nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u gradovima Vranje i Valjevo, kao i u opštinama Surdulica, Ćićevac, Bojnik, Sokobanja i Sjenica, biće održan u predstojećem periodu.

Raspisani su oglasi za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u gradu Smederevu i opštinama Boljevcu, Žitorđi i Titelu.

U selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca nekoliko desetina meštana je sprečilo nenajavljena istraživanja, usled čega su geolozi ušli na privatne posede i počeli bez dozvole da uzimaju uzorke zemljišta.

U prvoj polovini godine najskuplje poljoprivredno zemljište bilo je u Južnobačkom okrugu gde je hektar prodat za oko 31.000 evra, navodi se u polugodišnjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Ukoliko se odlučujete da gajite određenu kulturu, na početku bi trebalo da proverite kvalitet zemljišta i njegovu kiselost, tj. pH vrednost. Osim što možete pozvati profesionalca da ovo obavi, pogledajte kako sami možete utvrditi pH svog zemljišta.

Poljoprivredno zemljište na Paliću i u katastarskoj opštini Novi grad prodato je kroz stečaj firme Ljutovo, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета