Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Neki odgajivaci praktikuju naglo odvajanje ždrebeta od majke, držeci ih potom u zamracenoj štali sa cvrsto zatvorenim vratima. Postoje i adekvatniji i normalniji nacini rešenja problema zalucivanja!

Kobila nosi ždrebe oko 11 meseci. Kod domacih konja je uobicajena praksa da ždrebe ostane sa majkom dok ne napuni 6 meseci. Posle toga, ždrebad se zalucuju i žive odvojeno od kobile, a mnoga i prekidaju svaki kontakt sa majkom. Kod divljih konja situacija je drugacija: ždrebad ostaju sa majkom sve do radanja sledeceg ždrebeta, i ne napuštaju svoje krdo sve do dvogodišnjeg ili trogodišnjeg uzrasta.

Ako kobila ima poverenja u ljude, vrlo je verovatno da ce se i ždrebe slicno ponašati u kontaktu sa ljudima, osim ako samo nije slucajno steklo izuzetno loše iskustvo.

U uzrastu od nekoliko nedelja, ždrebe još uvek može da bude nesigurno na svojim nogama. Mada vec u toku prvog sata posle rodenja ono staje na noge, taj proces traje, a veština se stice postepeno. Tek rodeno ždrebe pokušava da stoji skoro odmah, neizbežno padajuci nekoliko puta.

Tek rodeno ždrebe ce instinktivno njuškati u pravcu u kome oseca mleko, a svaka pomoc majke u toj potrazi bice dobrodošla. Kobile su vrlo strpljive sa svojim potomstvom, primajuci na sebe glavni teret neobuzdane energije i želje za igrom odrastajuceg ždrebeta.

Izvor:eurofarmer.net

Kobila i njeno ždrebe

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Konjarstvo je danas vrlo popularno i za razliku od davnih vremena kada je konje imala svaka siromašna porodica, danas su ove životinje stvar prestiža. Osim toga, ovaj biznis je vrlo isplativ.

Postoje mnoge zanimljivosti koje treba uzeti u obzir da bismo razumeli kako se konji razmnožavaju i kako se rađaju ždrebad.

Znojenje je važan deo složenog sistema za hlađenje koji pomaže konju da održava normalnu telesnu temperaturu. To je obično pokazatelj da je vaš konj zdrav; i ako prekomerno znojenje može biti znak nekog osnovnog stanja

Ove prelepe životinje imaju neke svoje specifičnosti, koje sigurno niste znali, zato ih pročitajte u nastavku našeg teksta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета