Kod uginule divlje svinje u Banatu potvrđena zaraženost afričkom kugom

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica, u utorak je pronađen 'svež' leš praseta divlje svinje, za koje je analizom utvrđeno da je bilo zaraženo afričkom kugom, sto odsto smrtonosnom bolešću.

To je alarmiralo sve nadležne institucije koje će sada još više pojačati kontrolu kako zaraza ne bi došla do stočarskih farmi i domaćinstava u tom regionu, ali i šire.

Pretpostavlja se da je uginula jedinka došla iz Rumunije, gde je afrička kuga registrovana pre više od tri godine. Takođe, lovočuvari su istog dana sa druge strane planine, prema selu Sočica, pronašli još jedan leš te divljači, za koji se još čeka potvrda da li je bio zaražen, prenose mediji.

Zoran Kerkez iz vršačke veterinarske stanice „Vet“ d.o.o. izjavio je da je, od kad je 2018. godine afrička kuga počela da se približava Banatu iz pravca Rumunije, najveća bojazan bila upravo od divljih svinja, jer one slobodno prelaze iz jedne u drugu zemlju.

– Sada je najvažnije da se ta krda mapiraju i da im se ograniči kretanje, kako se zaraza ne bi širila. Sanitarni odstrel zasada nije opcija, jer bi time samo rasterali jedinke i tako dobili nekontrolisana žarišta na više mesta - rekao je Kerkez.

Afrička kuga je sto odsto smrtonosna, jer za nju nema leka. Ako samo jedna jedinka oboli, eutanazija mora da se uradi nad svim svinjama u krdu, kako se bolest ne bi dalje širila. Ne postoji opasnost da se ona prenese na čoveka ili druge vrste životinja.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Kod uginule divlje svinje u Banatu potvrđena zaraženost afričkom kugom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Vijetnam je razvio vakcinu protiv Afričke kuge svinja u saradnji sa SAD i ima za cilj da postane prvi globalni izvoznik, preneo je Novosadski institut za veterinarstvo

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета