Koliko država duguje poljoprivrednicima?

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković začudila se kad su poslanici opozicije u raspravi o Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godine izneli tvrdnju da država poljoprivrednicima duguje 250 miliona evra na ime neisplaćenih subvencija.

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković začudila se kad su poslanici opozicije u raspravi o Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godine izneli tvrdnju da država poljoprivrednicima duguje 250 miliona evra na ime neisplaćenih subvencija.

Poznato je da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u poslednje vreme radi i vikendom i ubrzano isplaćuje dugove poljoprivrednicima, pa je ministarka Tanasković objavila da je poljoprivrednicima „do petka 2.decembra 2022.godine isplatilo 24,5 milijardi dinara za 2022.godinu“.

Po današnjem kursu, 24,5 milijardi dinara je ravno iznosu od 208 miliona evra.

Pošto svi gradjani vide kakva je situacija s mlekom i mlečnim proizvodima, posebno s njihovom cenom, bitno je da je ministarka Tanasković objavila da je za II kvartal 2022.godine proizvodjačima mleka isplaćeno 1 077 000 000 dinara, a za III kvartal 1,9 milijardi dinara.

Nije precizirano da li su obaveze prema poljoprivrednicima revalorizovane za ovogodišnju enormnu inflaciju.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković podsetila je da je u Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godinu za poljoprivredu predvidjen budžet od 79,7 milijardi dinara.

Da podsetimo, budžet poljoprivrede Srbije za 2021.godinu po rebalansu je iznosio 78 571 509 000 dinara, a budžet poljoprivrede prema Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godinu iznosi 79 704 221 000 dinara što je povećanje od samo 1,5 odsto u situaciji kad celom svetu preti ogromna kriza hrane.

Agroinfo.rs/ekonomskevesti

Koliko država duguje poljoprivrednicima?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zemlje sa brzorastućim privredama imaju takav poljoprivredni sektor, koji predstavlja ogledno dobro za uvođenje inovativnih tehnologija.

Poljoprivrednici su bankama u junu 2022. dugovali 82,4 milijarde dinara na ime pozajmica, što je za 5,8 odsto više nego istog meseca prethodne godine.

Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.

Prema pisanjima medija, od oko 200 traktora, koje u okviru državnog projekta subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede posredstvom Svetske banke uz podršku Asocijacije malinara, Ivanjičanima je podeljeno svega 12, i to baš, pred izbore krajem marta.

Dve nedavno priznate sorte breskve su prve srpske sorte iz varijeteta platycarpa odnosno pljosnate breskve. Sednice Komisije za priznavanje sorti koštičavih voćnih vrsta održana je 14. aprila na oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta – ”Radmilovac“.

Od danas, 15. aprila, svi zainteresovani pčelari mogu podneti zahteve za ostvarivanje prava na subvencije, kažu iz Uprave za agrarna plaćanja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета