Kome će i kolike poreske olakšice doneti novi zakon

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pred poslanicima bi uskoro mogle da se nađu izmene zakona o porezu i doprinosima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će biti ukinut porez na godišnji dohodak građana mlađih od 40 godina, da će poslodavci plaćati 70 odsto manje poreza i doprinosa za mlade koji se prvi put zaposle i za angažovane na projektima istraživanja i razvoja.

Ako bi se državni paketi pomoći privredi i građanima u doba pandemije mogli nazvati kolektivnim padobranom, najavljene poreske izmene bi bile laserski ciljano zapošljavanje.

Kako reče predsednik Aleksandar Vučić, državu ne bi mnogo koštale, a mlade bi moglo da motiviše da ostanu u zemlji.

Zato prva izmena i predviđa gotovo dve trećine manje obaveze poslodavcima za radnike mlađe od 40 godina koji se zaposle prvi put.

- Na taj način će se stimulisati poslodavci, ne samo radi uštede već i da zaposlenima kojima je to prvi posao daju veće plate, da to ne budu neke plate od 300 do 400 evra već da se ide na republički prosek koji je oko 65.000 neto”, ističe poreska savetnica Andrijana Ivić.

Ako se usvoji najavljeno oslobođenje 70 odsto poreza i doprinosa na zarade novozaposlenih, poslodavac bi za isplaćenu prosečnu zaradu uštedeo nešto više od 28 hiljada dinara. Za dvostruko veću platu njegove obaveze prema državi bile bi 53.600 dinara manje.

Bez godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina

Druga najavljena olakšica je ukidanje za mlađe od 40 godina obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, koji trenutno plaćaju svi koji zarađuju više od tri prosečne godišnje zarade u zemlji.

Očekuje se da oni taj novac ulažu u razvoj posla, a na primer oni koji zarade 10 miliona dinara za godinu uštedeli bi gotovo 660.000 dinara, koliko sada izdvajaju za porez.

Privrednici kažu da bi voleli da se umanjenje poreza odnosi i na niže zarade, kako bi se što više ljudi uključilo u tržište rada, a privreda bila konkurentnija.

- Čini se da je cilj da država pošalje poruku gde vidi razvoj Srbije, u smislu da razvoj Srbije ne vidi u niskoplaćenim radnim mestima, nego u povećanju radnih mesta koja zaista donose jednu novu dodatu vrednost, zbog toga su ciljani oni ispod 40 godina, oni koji će sigurno imati veću platu-,  smatra direktor odeljenja u NALED-u Dušan Vasiljević.

Treća najavljena izmena je oslobođenje 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja, što bi trebalo da privuče mnogo kompanija koje se bave naučno-istraživačkim delatnostima.

Agroinfo.rs/epoljomagazin.com

Kome će i kolike poreske olakšice doneti novi zakon

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema predlogu, stočari će morati da plaćaju emisije gasova koji potiču sa njihovih farmi od 2025. godine

Jedan od najvećih pomaka u borbi protiv sive ekonomije i rada na crno u našoj zemlji predstavlja početak primene Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Više hektara koji se obrađuju, veći doprinosi za penziju. Prema trenutnim idejama u ministarstvu poljoprivrede, ovo je moguće rešenje višegodišnjeg problema sa obračunom poljoprivrednih penzija i nagomilanih dugova za doprinose koji se procenjuju na dve milijarde evra.

Poreska uprava Republike Srbije obaveštava da je u toku uručenje rešenja za uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2021. godinu, za osiguranike kojima se obaveza utvrđuje rešenjem poreskog organa.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se tokom naredne godine definitivno rešiti pitanje penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika.

Ministarstvo finansija demantovalo je tekst portala www.nova.rs u kojem je navedeno da će se ubuduće zbog primene novog zakona plaćati porez na šupe, kokošinjce, bunare kotlarnice, bazene, svinjce, kokošinjce, štale, senike, ambare, čardake, golubarnike, pušnice, sušare, ribnjake, i nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета