Uveli porez na krave i ovce: Zemlja od 5 miliona ljudi, ima 26 miliona ovaca

pixabay.com

pixabay.com

Prema predlogu, stočari će morati da plaćaju emisije gasova koji potiču sa njihovih farmi od 2025. godine

Novi Zeland je predstavio plan za oporezivanje emisije štetnih gasova prilikom uzgajanja ovaca i goveda, sa ciljem da se "uhvati u koštac" sa jednim od najvećih izvora zagađenja u zemlji. Tako bi postao prva država koja naplaćuje porez farmerima na emisiju metana od stoke koju gaje, izveštava BBC. Inače, Novi Zeland broji nešto više od pet miliona ljudi, a u njemu se uzgaja oko 10 miliona goveda i čak 26 miliona ovaca.

Skoro polovina od ukupnih emisija gasova s efektom staklene bašte, uglavnom metana, dolazi iz poljoprivrede. Emisije gasova iz poljoprivredne oblasti ranije nisu bile uključene u šemu trgovine emisijama u toj zemlji, zbog čega su oni koji to kritikuju apelovali na vladu da učini nešto više - kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje.

Prema predlogu, stočari će morati da plaćaju emisije gasova koji potiču sa njihovih farmi od 2025. godine. Plan takođe uključuje podsticaje za farmere koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, dok bi sadnja drveća na farmama mogla da se iskoristi za neutralisanje emisija.

Novac prikupljen od ovog poreza biće uložen u istraživanje, razvoj i savetodavne usluge za poljoprivrednike, saopštilo je Ministarstvo za životnu sredinu. Ministar finansija Novog Zelanda je u maju objavio da je planirano 2,9 milijardi novozelandskih dolara (1,9 milijardi američkih dolara) za program borbe protiv klimatskih promena, koji će se finansirati iz sistema trgovine emisijama, a koji će oporezovati zagađivače - preneo Telegraf Biznis

Uveli porez na krave i ovce: Zemlja od 5 miliona ljudi, ima 26 miliona ovaca

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Da li je u Rumi na pomolu ekološka katastrofa, na šta upozoravaju meštani obliženjeg Vognja? Ispuštanje osoke sa farme svinja uznemirilo je građane, koji su danas organizovali protest ispred farme i zatražili pomoć nadležnih. Najavili su i nova okupljanja dok se problem ne reši.

U planu je da se u opštini Lebane napravi regionalni edukativni Centar za obnovu, razvoj i digitalizaciju stočarstva, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić, ističući da je to važno za ceo taj kraj zemlje.

Pred poslanicima bi uskoro mogle da se nađu izmene zakona o porezu i doprinosima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će biti ukinut porez na godišnji dohodak građana mlađih od 40 godina, da će poslodavci plaćati 70 odsto manje poreza i doprinosa za mlade koji se prvi put zaposle i za angažovane na projektima istraživanja i razvoja.

Kozarstvo je u punom uzletu, potražnja za kozama je velika, posebno za kvalitetnim priplodnim grlima.

Priča koja dolazi iz Engleske sa farme koza "Cronkshaw Fold" mogla bi da da odgovor na pitanje kako maksimalno iskoristiti poljoprivredno gazdinstvo. Otkako ga je 2016. godine Dot MekKarti preuzela od svoje majke, njime posluje potpuno održivo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета