Kompanija Promist kupila pančevačku Azotaru i najavljuje pokretanje proizvodnje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Komercijalni direktor novosadske kompanije Promist Danilo Tomašević potvrdio je da je ova firma za 650 miliona dinara kupila pančevačku HIP Azotaru i najavio pokretanje proizvodnje.

On je naveo da je precizan plan da se pokrenu pogoni neophodni za proizvodnju tečnog veštačkog đubriva UAN.

- Ako uspemo da napravimo strateško partnerstvo sa ino-partnerima ili postignemo strateški dogovor sa državom oko cene prirodnog gasa, planiramo i da pokrenemo kompletan proces proizvodnje, od sinteze amonijaka na dalje - objašnjava Tomašević.

Kada je reč o skladištima veštačkog đubriva koja se nalaze u bivšoj fabrici stakla u Pančevu, koju je Promist ranije kupio, Tomašević za Tanjug kaže da je plan da se ova skladišta premeste u Azotaru i ti skoncentrišu.

Azotara je bila u stečaju od polovine septembra 2018. godine a ranije je prodavana dva puta ali nije bilo zainteresovanih za licitiranje sa početnim cenama od 5,8 i 2,3 milijarde dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je u aprilu da je HIP Azotara ponuđena na prodaju po dodatno umanjenoj početnoj ceni od 581,3 miliona dinara.

Na javnom nadmetanju 6. maja, Promist je dao najbolju ponudu od 650 miliona, za koliko je fabriku i kupio.

Agroinfo.rs

 

Kompanija Promist kupila pančevačku Azotaru i najavljuje pokretanje proizvodnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle Dubaija, Kaira, Tel Aviva, Ho Ši Mina i Tokija, Nacionalni institut za kafu Angole predstavio je srpskim privrednicima proces proizvodnje angolske kafe

Pančevačka HIP Azotara je u fazi probnog rada odnosno pokretanja proizvodnje. Najpre će se pokrenuti proizvodnja amonijaka, a zatim bi trebalo da usledi proizvodnja tečnih veštačkih đubriva, kao i drugih vrsta.

Jedina registrovana opančarka u Srbiji, Mirna Rackov iz Kikinde, godinama je radila u privatnoj firmi koja se bavila izradom svakodnevne obuće ali je u jednom momentu odlučila da napusti stari posao i krene u samostalne preduzetničke vode.

Iako je ova godina po mnogo čemu bila nepovoljna, neke voćarske kulture poput maline i šljive su ostvarile značajno dobre cene iako ih nije bilo u količinama na koje se naviklo. Sa druge strane, pored dobrog roda jabuke, cena nije bila zadovoljavajuća.

I pored sušne godine koja je donela brojne probleme poljoprivredi, šećerna repa je imala odličnu sezonu, pa je na srpskim njivama proizvedeno više od deset tona šećera po hektaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета