Конкурс ускоро још 580 милиона динара за задруге

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

У Привредној комори Војводине протекле недеље одржана је конференција под називом „Подстицаји за задруге у 2020. години на републичком и покрајинском нивоу“. Ово је друга по реду конференција у организацији Задружног савеза Војводине на тему задругарства и конкретних подстицајних мера које у овој години спроводе републичка и покрајинска влада.

„Данас, задруге представљају репрезентативног партнера за локалне самоуправе, за државу. Овде смо у Војводини за Покрајну. Са задругама може да се разговара, са задругама може да се преговара, са појединцима не. Појединац не може да уради ништа. Због тога, данас сматрамо да задругарство представља наду за опстанак српских села“, каже Милан Кркобабић, министар за регионални развој.
Према речима Радислава Јованова, председника Задружног савеза Војводине на рачуне задруга се слило милијарду динара.

„Значи, наше задруге у Војводини су за 3 године кренуле убрзаним темпом развоја, иновација и инвестиција. Надам се да ће овај тренд бити настављен. Још важнија ствар, да коначно задруге већ три-три и по године имају изузетно значајну подршку државе, како на републичком тако и на покрајинском нивоу и мислим да коначно, ми који смо у задругарству, долазимо до свог циља, а то је да су задруге препознате и да су задруге основни чинилац развоја у малим срединама“, наводи Радислав Јованов, председник Задружног савеза Војводине.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду по први пут је препознао земљорадничке задруге као кориснике бесповратних финансијских средстава 2017. године“, наводи Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, и додаје да је предуслов за све то био нови закон о задругама, који је донет и ступио на снагу 2016. године, и који је у доброј мери решио питање својине и створио основ за улагање у земљорадничке задруге.

„На основу тих конкурса ми смо за претходне 3 године, заједно са земљорадничким задругама, инвестирали близу 140 милиона динара у задруге широм Војводине. Ако томе додамо и конкурс који реализује Покрајински секретаријат за регионални развој, који је директно намењен само земљорадничким задругама, где је укупна вредност субвенција била 50 милиона динара, међутим она је генерисала укупне инвестије од 150 милиона динара. Дакле, покрајинска влада је заједно са земљорадничким задругама за ове три године инвестирала близу 300 милиона динара у инвестиције, опрему, савремену технологију и све оно што је неопходно да би земљорадничке задруге биле конкуретније“, наводи Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду.
„Када је у питању задругарство, ја се лично залажем за формирање већег степена удруживања, а то су сложене задруге али оне морају имати развојне службе и низ других, ја бих рекао, сегмената како би биле једна тржишна целина“, каже академик Драган Шкорић.

Према речима Радована Бокића, директора задруге Агро Клек министар Кркобабић и министарство на чијем је он челу, препознали су њихову задругу као перспективну и имао је храбрости да им по први пут да средства која су искоришћена за подизање технолошког нивоа у производњи млека. Покрајински секретаријат на челу са господином Радојевићем је такође препознао њихову земљорадничку задругу као носиоца развоја у месту Клек и одобрена су им средства у износу од 5 милиона.

„Све то заједно када саберемо земљорадничка задруга Агро Клек је подигла свој технолошки ниво рада, а нарочито у производњи млека, односно у сточарској производњи за једну степеницу више, а све то у сарадњи са Задружним савезом Војводине“, наводи Радован Бокић.

Министар Милан Кркобабић је предочио да је до сада из републичког програма намењеног задругарству подстицајна средства добило 152 задруге. У 2020. години за ревитализацију задругарства у Републици Србији опредељено је још нових средстава.

„Ово је нешто мање од 600 милиона, очекујемо да буде 50 до 60 задруга. Интересантно за ову годину је то што ћемо покушати да уважимо специфичности ових 5 управних округа. Централне Србије, Војводине, Косова и Метохије, а кренули смо у сарадњу и са Републиком Српском. Значи, и њих ћемо обухватити, према томе, одрадићемо један целовит програм, ја бих рекао, утемељенији, да препозна специфичности и очекујем у наредних неколико месеци да кренемо у реализацију; у сваком случају у првој половини године”, каже Милан Кркобабић, министар за регионални развој.

Izvor: agromedija.rs

Саговорници:
Милан Кркобабић, министар за регионални развој
Радислав Јованов, председник Задружног савеза Војводине
Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду
Академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ
Радован Бокић, директор задруге Агро Клек

Конкурс ускоро још 580 милиона динара за задруге

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za održavanje naučno stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2022. godini na teritoriji AP Vojvodine, a za ove potrebe je opredeljeno pet miliona dinara.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Odeljenjem za upravljanje IPARD programom i Upravom za agrarna plaćanja 10. avgusta 2021. godine sa početkom u 10:30 časova organizuje prezentacije izmene Pravilnika o IPARD podsticajima.

Projektom „500 zadruga u 500 sela“ država već nekoliko godina pomaže osnivanje i rad tog oblika udruživanja poljoprivrednika.

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je Javni konkurs za realizaciju Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na teritoriji Republike Srbije.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić održali su sastanak radne grupe za privredu i poljoprivredu sa predstavnicima Udruženja vinara „Srem – Fruška gora“, u prisustvu direktora Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandra Simurdića.

U saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku kompanije Philip Morris, NALED je objavio javni poziv za dodelu prvih milion dolara bespovratnih sredstava malim biznisima i svima koji žele da digitalizuju svoje poslovanje i ulažu u razvoj inovativnih proizvoda i usluga kako bi otvorili nova radna mesta i osvojili nova tržišta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета