Projakat '500 zadruga u 500 sela' za oživljavanje ovog oblika udruživanja poljoprivrednika

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Projektom „500 zadruga u 500 sela“ država već nekoliko godina pomaže osnivanje i rad tog oblika udruživanja poljoprivrednika.

Podrška zadrugama se nastavlja kroz dodelu bespovratnog novca za investicije, o čemu je za Radio Novi Sad govorila sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj.

– Zadruge su veoma aktivne, što zbog sezonskih radova, a s druge strane pokušavaju da dođu do novih sredstava od kojih je i ovaj aktuelan, raspisan od Ministarstva za brigu o selu a namenjen ekonomskom razvoju i tehničko-tehnološkom opremanju zadruga. Konkurs je veoma atraktivan jer su u pitanju bespovratna davanja i to 15 miliona dinara za tzv. stare zadruge i 7 i po miliona za nove, one koje su osnovane od 2017 godine do danas – rekla je Nestorov Bizonj.

Konkurs je otvoren do 24. maja, a procedura prijavljivanja nije komplikovana. Podnosi se Prijava, a nalazi se na dva sajta, Ministarstva za brigu o selu i Zadružnog saveza Vojvodine, kao i dokumentacija koja je navedena u Konkursu. Osnovno od dokumenata je predračun za predmet nabavke opreme i pokretne imovine, a to može biti oprema za poljoprivrednu proizvodnju bilo koje vrste, eventualno osnovnog stada u stočarstvu, voćarstvu i slično.

Jedan od problema koji je gotovo u potpunosti rešen od 2015 godine do danas je pitanje imovinsko-pravne svojine zadruga koje je i uslov za investiranje i konkurisanje. u slučaju da to nije slučaj, pomažu Zadružni savez i Ministarstvo poljoprivrede da se reši.

Problem sa radnom snagom, potreban broj u potrebno vreme, je i kod zadruga prisutan kao u celoj poljoprivredi. Neka radna mesta su postala suvišna, a nedostaje mlada kvalifikovana radna snaga, zaključila je Jelena Nestorov Bizonj.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Projakat '500 zadruga u 500 sela' za oživljavanje ovog oblika udruživanja poljoprivrednika

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić najavio je prilikom posete Svilajncu da se radi na novom programu pomoći zadrugama vrednom pola milijarde dinara, koji počinje od jeseni.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Poljoprivrednicima iz Vojvodine uručeno je 134 ugovora o bespovratnim sredstvima za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Iz Javnog preduzeća "Vode Vojvodine" objavili su da je završen Konkurs za dobrovoljce koji su bili zainteresovani ra postanu ribočuvari - volonteri.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета