Konoplju u RS mogu uzgajati svi osim osuđenih zbog droge

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U nedavno donesenom Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje detaljno je opisano koja se sva pravila moraju ispuniti za ovu proizvodnju.

Propisano je i koliko THC-a (psihoaktivne supstance) maksimalno može imati ova konoplja, a koja je proizvođačima interesantna, recimo, za proizvodnju vlakana, peleta i slično.

"Industrijska konoplja je konoplja (Cannabis sativa L.) čiji sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke ne prelazi 0,2 odsto i čija sorta je upisana u sortnu listu u skladu s propisima o semenu poljoprivrednog bilja", navedeno je u pravilniku koji je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Put do dobijanja dozvole za uzgoj ove konoplje je relativno lak. Industrijska konoplja, kako se navodi, može se uzgajati samo na osnovu odobrenja koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Odobrenje se izdaje za površinu od minimalno jednog hektara i važi jednu setvenu sezonu.

Zahtev za izdavanje odobrenja mogu podnijeti pravna lica, fizička lica i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava. Dakle, uzgajivači podnose Ministarstvu zahtev najkasnije do 31. marta tekuće godine.

Fizičko lice koje se želi baviti uzgojem industrijske konoplje, uz popunjen zahtev, treba da dostavi još dokumenata, uključujući i dokaz da podnosilac zahteva nije osuđivan za zloupotrebu droga. Takav dokaz treba da priloži i zainteresovani preduzetnik ili odgovorno lice u pravnom licu.

Međutim, to nije kompletna procedura. Kada Ministarstvo da zeleno svetlo za uzgoj industrijske konoplje, a pre zasnivanja proizvodnje, uzgajivač mora imati račun o kupovini semena industrijske konoplje. Neophodno mu je i uverenje o zdravstvenom stanju semena itd. Uzgajivač mora imati i originalnu ambalažu u kojoj je seme industrijske konoplje bilo upakovano i etiketu s pakovanja.

Ni to nije sve - uzgajivač kojem je Ministarstvo izdalo odobrenje prijavljuje zasnovanu proizvodnju najkasnije 15 dana od dana setve konoplje. Prijavu podnosi resornom ministarstvu, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove  MUP-u RS. 

"Uzgajivač je odgovoran za uzgoj industrijske konoplje, a ukoliko se pojave okolnosti koje ukazuju da su biljke ili delovi biljke upotrebljeni ili bi mogli biti upotrijebljeni za nedozvoljenu proizvodnju droga, uzgajivač je dužan da o tome obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova i inspekcije", ističe se u pravilniku.

Utvrđivanje sadržaja THC-a i drugih supstanci od kojih se može proizvesti droga u uzorcima industrijske konoplje vrši se u hemijskoj laboratoriji organizacione jedinice nadležne za poslove veštačenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ističe da je u Evropi industrijska konoplja skinuta s liste biljaka iz kojih se može dobiti droga. Ni u RS nema smetnji za njenu proizvodnju, ko za to uspostavi uslove. 

Izvor:nezavisne.com

Konoplju u RS mogu uzgajati svi osim osuđenih zbog droge

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdalo je ukupno 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje u 2021. godini.

Dok čekaju usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa pravilima Ujedinjenih nacija, po kojima je kanabis skinut sa liste opojnih droga, u Nacionalnom udruženju konopljara imaju pune ruke posla. Pripremaju sirovinu za izradu eko, umesto pet ambalaže. U planu je i da svake godine po jednu staru kuću zamene “zelenom” – od konoplje

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета